Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Centern (C), Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) fortsatte på fredagen. De har lagt locket på och vill inte kommentera förhandlingsläget.
Socialdemokraternas regeringspartner MP hålls utanför de förhandlingarna. Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson framhåller att partier som bill vara med i bred överenskommelse måste vara beredda att kompromissa. På TT:s fråga om MP inte är det svarar Jonsson:
– Jag kan ju bara se till vilka uttalanden som Miljöpartiet har gjort, där noterar jag att Miljöpartiet har varit väldigt kompromissobenägna. Är man det då blir man inte heller en del av en bred överenskommelse.
MP upprörs
Förhandlingarna, som pågått i en vecka, går ut på att försöka hitta stommen till en bred överenskommelse om vad som ska ersätta den tillfälliga asyllag som Sverige lever med sedan flyktingkrisen. Många inom Miljöpartiet är mycket kritiska till att regeringspartnern Socialdemokraterna har gått med på att samtala separat med Allianspartierna utan att de, MP, den andra regeringspartnern, får vara med.
C, men särskilt det andra av regeringens samarbetspartier, Liberalerna, är mycket angelägna om att Moderaterna ska ingå i en bred överenskommelse.
– För att få långsiktighet och hållbarhet måste såväl socialdemokrater som moderater vara med, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till TT i veckan. Hon tillade att det pågår samtal mellan olika partier för att få till en överenskommelse. Inom de närmsta dagarna kan det avgöras om det är möjligt för S och M att samsas.
Målet är, enligt M, att nå en överenskommelse om migrationspolitiken till den 7 juli. Då ska alla åtta riksdagspartier åter samlas i migrationskommittén.
Kräver garantier
M har dock ställt krav på skriftliga garantier om att det man kommer överens om i så fall ska genomföras ograverat, Socialdemokraterna ska inte ge Miljöpartiet vetorätt över förslagen i regeringen. Miljöpartiet har för sin del, med adress till samtalen mellan S och de borgerliga partierna, sagt att de inte kan stå bakom volymmål och andra för Moderaterna avgörande krav.
Anders W Jonsson säger att Centern inte har stängt någon dörr för MP att vara med. Men för att breda lösningar ska vara möjliga måste partier vara konstruktiva.
– Det är själva kärnan i politiken, att man kan det. Om man redan från början sätter sig och säger att "våra principer är heliga vi kommer inte att ändra oss", då kan man inte kompromissa heller, säger Anders W Jonsson.
Måste minska
Både C och L säger att de inte vill ha ett volymmål i form av ett tak för hur många asylsökande Sverige kan ta emot.
– Vi ska inte sätta en siffra men det är självklart att volymerna måste minska, sade Nyamko Sabuni till TT men underströk att Sverige samtidigt ska värna asylrätten och familjeåterförening, men med skärpta försörjningskrav.
– Sverige kan inte vara mer attraktivt än något annat land för då funkar det inte.
För Centerpartiet avgör helheten i en överenskommelse om ett volymmål eller något liknande ändå kan accepteras. När ett förslag finns på bordet får partiet resonera i stil med “ja, de här frågorna verkar vi vara tvungna att släppa men vi har fått igenom familjeåterförening, humanitära skäl och starka skrivningar om asylrätten”.
– Det är först när vi kan se den komplexa helheten som vi kan ta ställning till om det är acceptabelt eller inte, säger Anders W Jonsson som redan har räknat bort Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från tänkbara uppgörelser.