Centern: Utbilda ukrainska stridspiloter

Centerpartiet vill att Sverige börjar utbilda ukrainska stridspiloter.

Sverige borde likt Storbritannien utbilda ukrainare i avancerade stridsflyg, som Jas 39 Gripen, enligt Centern. Arkivbild.

Sverige borde likt Storbritannien utbilda ukrainare i avancerade stridsflyg, som Jas 39 Gripen, enligt Centern. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-02-21 15:12

Och Försvarsmakten bör analysera om Sverige kan avvara stridsflyg, för att Sverige i sådana fall skulle kunna skicka dem till Ukraina.

– Vi kan inte utesluta någonting. Det här är en diskussion som behöver ske i nära samråd med Försvarsmakten, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Han påpekar att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj specifikt frågat om Jas 39 Gripen från Sverige och att statsminister Ulf Kristersson (M) då svarat att han inte utesluter stridsflyg men att det inte är aktuellt just nu.

Demirok tycker att det är viktigt att korta ledtiderna för att skicka vapen – oavsett om det är Archer, Leopard 2 eller flyg – till Ukraina. På en rak fråga om Sverige, likt Storbritannien, ska börja utbilda ukrainska stridspiloter svarar C-ledaren:

– Ja, det tycker jag. För vi har fått en direkt fråga om Jas, det är vi som sitter på det stridsflyget.

Sverige borde även öka sitt finansiella stöd till Ukraina så att det uppgår till en halv procent av BNP, uppemot 30 miljarder kronor, har Centerpartiet föreslagit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!