Centerpartiet: Tillåt aktiv dödshjälp

Centerpartiet har beslutat att verka för att tillåta aktiv dödshjälp i Sverige. Därmed går man längst i frågan bland riksdagspartierna.

Förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, Caroline von Seth.

Förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, Caroline von Seth.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Politik2023-09-29 20:36

Beslutet togs på Centerns stämma i Örebro. Det fanns flera punkter på stämman som avhandlade dödshjälp, och alla gick igenom.

Bland annat ska partiet verka för att utreda legalisering av eutanasi, eller aktiv dödshjälp, och läkarassisterad dödshjälp.

– Jag ser det som en frihetsfråga att det är människor själva som ska få välja om beslut som är så känsliga och rör den egna personen på ett så ingående sätt, säger Centerstudenters ordförande Rasmus Elfström, som drivit på i frågan.

I dag är det olagligt i Sverige att framkalla döden på aktivt vis, men det är tillåtet att avstå fortsatt behandling, så kallad passiv dödshjälp.

Liberalerna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och en arbetsgrupp inom Moderaterna vill sedan tidigare utreda frågan om aktiv dödshjälp.

Ett annat omdebatterat förslag på Centerstämman var att utreda möjligheterna för åldersverifiering och åldersgräns för pornografiskt innehåll på nätet. Partistyrelsen ville utreda frågan, men stämman sade nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!