Centerväljarna bestämde sig sist

Centerpartiets väljare bestämde sig sist av alla – i det tredje EU-valet på raken, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Freden i Europa blir en allt viktigare fråga för väljarna.

Centerpartiets valvaka på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Centerpartiets valvaka på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2024-06-10 05:54

Långt ifrån alla väljare vet vad de ska rösta på i god tid innan valet, och Centerpartiets övertygade flest väljare i sista sekund.

58 procent av partiets väljare bestämde sig under den sista veckan innan valet, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu. Det är det tredje EU-valet på raken som Centerpartiet toppar listan.

För Liberalerna och Kristdemokraterna var siffrorna 56 respektive 50 procent – medan Moderaterna och Miljöpartiet landade på 43 procent vardera.

36 procent av Socialdemokraternas väljare och 33 procent av Vänsterpartiets väljare bestämde sig under den sista veckan. Sverigedemokraterna ser ut att ha gjort en svagare slutspurt och övertygade 23 procent av sina väljare att rösta på partiet under den sista veckan.

Vad gäller vilka frågor som är viktigast dominerar en: freden.

67 procent av de svenska väljarna uppgav att frågan om fred i Europa hade mycket stor betydelse för valet av parti, visar SVT:s Valu.

Frågan toppade även i undersökningen inför EU-valet 2019, då 58 procent angav att den var mycket viktig, men har ökat ytterligare inför årets val.

De näst viktigaste frågorna var demokratin (60 procent) och klimatet (53 procent). I botten av väljarnas tipp tio-lista ligger ekonomin. Endast 36 procent av de som besvarat undersökningen uppger att ekonomin hade mycket stor betydelse för deras val av parti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!