På fredagen hölls ett möte mellan kommissionen och Regeringskansliet.
– Syftet med mötet var att reda ut eventuella oklarheter mellan Regeringskansliet och Coronakommissionen, säger Jenny Ryderstedt, presskommunikatör på Regeringskansliets kommunikationsavdelning, till TT.
Kommissionen och Regeringskansliet har inte varit överens om vad som kan delges kommissionen och oenigheterna om det har läckt ut. Olika uppgifter har getts om vilka handlingar som verkligen finns, till exempel protokoll eller anteckningar från hundratals möten i en central krishanteringsgrupp för statssekreterare.
Oppositionen har kritiserat regeringen för att försöka mörka hur den hanterat pandemin.
– Det har blivit tydligare vilka ytterligare uppgifter Coronakommissionen behöver och Regeringskansliet arbetar vidare med att ta fram de uppgifterna, säger Jenny Ryderstedt.
Enligt uppgift till TT håller kommissionen med om att det var ett bra möte och att man nu räknar med att få det man begärt som underlag till granskningen.
Stämmer inte
Men det stämmer absolut inte att det skulle ha varit oklart vilka uppgifter och information kommissionen redan förra sommaren började efterfråga från statssekreterare, om möten och om underlag och kommunikation inom Regeringskansliet.
Förfrågan har varit så tydlig den kan vara, uppges det för TT inifrån kommissionen.
I två olika brev som TT tagit del av har kommissionen specificerat en rad saker den vill ha uppgifter om. Men kommissionen har lagt till att den även vill ha "annat material" som har koppling till punkterna och som kan ha betydelse för granskningen.
Moderaternas gruppledare Tobias Billström kritiserar regeringen. Från att ha sagt att det inte finns några dokument finns det plötsligt många, efter att de har läckt ut på annat sätt och det blivit uppenbart.
Mönster upprepas
– Här finns ett mönster som upprepas. När Socialdemokraterna anser att man löper risk för kritik då väljer man att inte samarbeta med kommissioner som ska granska, säger Billström.
Han undrar om S vill skicka signalen att man ska motarbeta oberoende kommissioner som ska granska ens arbete.
– Begär de att få ut handlingar ska de få ut dem, de ska få ut relevanta handlingar och de ska inte behöva leka gissningslekar med Regeringskansliet kring vilka handlingar som ska lämnas ut, säger Billström.
Enligt beskrivning från källor i Regeringskansliet har man den senaste tiden närmast öst dokumentation och uppgifter över kommissionen, även om det är sent i processen. Den 25 februari ska kommissionen lägga fram sitt slutbetänkande och dom över regeringens hantering av pandemin.
För tidigt
"Det är riktigt att det tagits fram en hel del information. Vi har börjat gå igenom den och fortsätter med det nästa vecka. Det är ännu för tidigt att säga om den motsvarar det som vi har begärt", skrev kommissionens ordförande Mats Melin i ett mejl till TT före fredagens möte.
Materialet handlar om hur regeringen och tjänstemännen i Regeringskansliet arbetat, mötts och överlagt under pandemin.
Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmötena i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har, enligt Svenska Dagbladet och Dagens Medicin, mötts omkring 250 gånger under pandemin.
Den 19 januari var personer från kommissionen i Regeringskansliet för att på plats ta del av "sammanställningar" från GSS-mötena.
Mats Melin bekräftar att några medarbetare var där och tog del av visst material den 19 januari, men att kommissionen inte hunnit värdera och granska det fullt än.
Enligt uppgift till TT betecknar kommissionen dock dessa sammanställningar som begränsade vad gäller information om mötena.
Inga protokoll
Några formella protokoll eller andra mötesanteckningar från GSS-mötena finns inte, enligt bland andra socialminister Lena Hallengren (S).
– De fattar inga beslut på sina möten, utan är en grupp för att informera sig och diskutera, sade socialminister Lena Hallengren (S) till TT häromdagen.
Dagordningar, lägesbilder och underlag från GSS-mötena har kommissionen dock fått, enligt Hallengren.
Kommissionen har hittills inte fått se de "annoterade dagordningar" som funnits inför mötena och som SvD skrivit om. Det är en annan typ av dokument än de sammanställningar kommissionen har fått se och är underlag inför möten.