Vänsterpartiet (V) anser att dagens pensionssystem är ett misslyckande. Därför vill partiet göra ett rejält omtag av hela systemet.
– Detta kommer att bli en valfråga. Pensionssystemet fungerar inte, och det är många som upplever det själva. De jobbar ett väldigt långt arbetsliv och de får en väldigt låg pension, säger Nooshi Dadgostar.
Enligt förslaget ska pensionerna höjas genom att använda delar av det överskott som finns i pensionssystemet och öka de statliga inbetalningarna. Statens sammantagna kostnad beräknas till 6,4 miljarder kronor, enligt partiet.
– Det är något vi har råd med, säger Dadgostar.
Vill se "gaspedal"
V vill också införa en ”gaspedal” i pensionssystemet, som motsvarighet till den broms som finns i dag. En sådan gaspedal skulle innebära att pensionerna höjs extra mycket de år då systemet har goda finanser.
I genomsnitt vill partiet höja pensionerna med 13,4 procent 2024. V räknar med att förslaget skulle höja den disponibla inkomsten för ett pensionerat vårdbiträde med runt 1 600 kronor i månaden.
För att släppa igenom Magdalena Andersson som ny statsminister fick V igenom höjt garantitillägg, som kan ge upp till 1 000 kronor mer i månaden för de sämst ställda pensionärerna från augusti.
Men det är fortfarande oklart om förslaget kommer att få stöd i riksdagen.
TT: Hur ser förhoppningarna ut att ni får igenom garantitillägget i riksdagen?
– Det är upp till de andra partierna att stå för de ord som de uttalat i de stora talen de håller om att förbättra pensionerna, säger Nooshi Dadgostar.
– Det här är ett andra steg för att förbättra pensionerna för alla löntagare.
Ny väg för V
V är emot att Sverige går in i Nato och har som enda riksdagsparti föreslagit en folkomröstning i frågan, något V-ledaren också tar upp i sitt förstamajtal i Kungsträdgården i Stockholm.
– Att ge upp rätten att bestämma om vi ska skicka svenska ungdomar till krig där vi kanske hamnar på förtryckarnas sida, ett sådant beslut leder inte till mer trygghet i Sverige, säger Dadgostar på scenen.
Vändningen i frågan om vapen till Ukraina och kravet om sänkt bensinskatt, har varit frågor som lyft intern kritik inom partiet under året. Men partiledaren känner sig stark inför valrörelsen, säger hon till TT.
TT: Tycker du själv att du stakat fram en ny väg för partiet?
– Ja. Den här mandatperioden inleddes med formuleringar om att V inte ska ha något inflytande. Och den verkar avslutas med att V är det parti som fått störst genomslag för sin politik under mandatperioden. Det är jag väldigt stolt över.
TT: Tror du att Nato-frågan kan sy ihop spänningar som finns inom partiet?
– Jag tror du överskattar spänningarna. Det finns en väldigt stor uppslutning kring den nya linje som V har, nämligen att våra mandat måste räknas.
– Vi har också rett ut de delar som du tar upp.