Dadgostar: Riskerar dras in i andras krig

Socialdemokraternas svängning i Natofrågan får delar av oppositionen att jubla – men alla är inte lika övertygade. –Ett dystert men väntat besked från S, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är starkt kritisk till regeringens svängning i Natofrågan. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är starkt kritisk till regeringens svängning i Natofrågan. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Politik2022-05-15 20:03

Det mesta pekar på att Socialdemokraternas beslut sätter punkt för tvåhundra år av svensk alliansfrihet.

Centerledaren Annie Lööf hyllar beskedet som "historiskt" i ett inlägg på Twitter, och Kristdemokraternas Ebba Busch kallar det "klokt, om än kraftigt försenat".

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar talar i sin tur om ett historiskt felbeslut efter två århundraden av fred.

– Det ska Socialdemokraterna nu överge och i stället föra in Sverige i en kärnvapenallians.

"Blir mer otryggt"

TT: Vad betyder det här för Sverige som du ser det?

– Det innebär risk för militarisering av Östersjön, eskalering av konfliktnivån i vårt närområde och att Sverige blir mer otryggt. Vi riskerar att dras in i andras krig och konflikter.

Dadgostar kallar riksdagens säkerhetspolitiska analys, som presenterades i veckan och som Socialdemokraterna stött sig på, för en samling "illa underbyggda påståenden" där riskerna med ett Natomedlemskap lyser med sin frånvaro.

– I analysen stod bland annat att Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik skulle vara intakt även om vi gick med i Nato, men redan timmar senare krävde Turkiets ledare Erdogan eftergifter för att Sverige skulle få ett ja från Turkiet.

Vill markera mot Erdogan

Risken för att Turkiet ska ställa sig i vägen för ett svenskt Natomedlemskap har diskuterats flitigt de senaste dagarna. Enligt Dadgostar innebär en Natoansökan att Sverige utsätter sig för turkisk "utpressning" som syftar till att förfölja kurder.

– Därför är det oerhört viktigt att Sverige tydligt markerar mot att Erdogan lägger sig i svenska angelägenheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!