Dadgostar: S levererar inte längre reformer

Vänsterpartiets roll ska inte vara att rycka Socialdemokraterna i vänsterarmen. I stället ska V vara det stora arbetarrörelsepartiet som förändrar människors villkor på allvar. Det är uppgiften Nooshi Dadgostar vill ta sig an när hon nästa helg efterträder Jonas Sjöstedt som partiledare.

Nooshi Dadgostar väljs till ny partiledare efter Jonas Sjöstedt nästa helg.

Nooshi Dadgostar väljs till ny partiledare efter Jonas Sjöstedt nästa helg.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Politik2020-10-25 10:45

– Vänsterpartiets uppdrag är att visa att politik kan förändra människors vardag och ändra på de problem som finns. Socialdemokraterna har förlorat det här, de förändrar inte, säger hon.

För att det ska bli möjligt ska partiet breddas. LO-medlemmar som gått till SD ska lockas till Vänsterpartiet.

– Det är klart att vi är ju också ett arbetarparti, så det ligger nära till hands att det är arbetarväljare som kommer att söka sig till oss, säger Dadgostar.

Ett arbetarparti?

Frågan är i vilken utsträckning Vänsterpartiet är ett arbetarparti. SCB:s partisympatiundersökningar pekar mer mot ett tjänstemannaparti. 6,6 procent av LO-medlemmarna sympatiserar med V. Bland TCO-anslutna är siffran 10,6 procent och bland Saco-anslutna 11,9 procent.

Och frågan är hur V ska locka LO-anslutna som gått till SD. 7,1 procent av LO-männen sympatiserar med V. 34,1 procent sympatiserar med SD.

– Bakgrunden till det här är en ganska lång period av att politiken inte har förändrat människors vardag, politik är inte relevant för många, därför att det inte händer något i verkligheten, säger Dadgostar.

TT: Om de slutat tro på att politiken kan förändra, så borde de väl ha gått till soffan, men de går ju till ett annat politiskt parti.

Ett missnöje

– Jag kan ändå notera att när jag växte upp så fanns det en stark reformagenda, saker förbättrades hela tiden, det var enklare att hitta en bostad, man kom snabbt in i jobb. Nu är det så att om det inte händer något på 20-30 år i politiken så hittar väl människor andra förklaringar.

TT: Förstår de inte sitt eget bästa när de går till SD, eller är det så att de faktiskt delar SD:s syn på till exempel invandringen?

– De har sin förklaring, så är det, men jag kan ändå notera att förut så röstade man ändå rött på något sätt. Det finns ett missnöje, ett missnöje som vi delar, att det inte händer något i politiken. Vi behöver bli ännu bättre på att mobilisera det missnöjet, säger Dadgostar.

TT: Det skulle kunna uppfattas som ett missnöje över vad föregångaren åstadkommit?

– Nej, men vi behöver bli tydligare.

Destruktiva normer

I förslaget till nytt partiprogram, som kongressen skulle ha beslutat om men som nu skjuts upp till kongressen 2024 på grund av coronakrisen, står: “Med en intersektionell analys och en transanalys fördjupas vår kunskap om och förståelse av hur könsförtrycket ser olika ut och vilka redskap som behövs för att krossa strukturer och de destruktiva normerna”.

TT: Man kan se framför sig hur en LO-ansluten varvsarbetare i Karlskrona reser sig upp i fikarummet och ropar: Äntligen!

Nooshi Dadgostar skrattar åt beskrivningen, men säger samtidigt att alla sätt in i politiken behövs.

– Jag tycker att trösklarna in i politiken behöver vara väldigt låga, vi vill ha erfarenheter från hela samhället. Det viktiga är inte begreppen. Det är inte språket som kommer att förändra verkligheten.

Inom räckhåll

Att Vänsterpartiet nu skjuter upp arbetet med det nya partiprogrammet i fyra år, innebär att det gamla fortsätter att gälla. Sverige ska lämna EU och kapitalismen ska avskaffas för socialismens införande. Bankväsendet ska förstatligas.

– Jag tror att det finns saker som ligger väldigt långt bort, men det som händer nu, och som gör att jag är vänster, är ju att jag ser att det finns klasskillnader i samhället.

TT: I förslaget till nytt partiprogram står det att “socialismen är inom räckhåll”.

– Ja, men alltså… samhället är ju hela tiden en balans. När vi tar ut skatter så är det ju ett minskande av ägandet. När vi bestämmer att man ska få ett bygglov, då är det ju en delning av makt. Så alla de här frågorna är hela tiden en balansfråga.

Bygglovssocialism

TT: Är bygglov socialism?

– Det är ett uttryck för att bara för att du äger en stor fastighet så kan du inte själv bestämma att du kan bygga ut hur mycket du vill. Där finns demokratiskt fattade beslut, allt är inte svart eller vitt.

Svaret på om bankerna ska förstatligas är inte heller så tydligt.

– Det får vi titta på framåt, hur man vill lägga de förslagen. Men jag vill ändå säga att kring ägandet är det så att vi beskattar ändå, det handlar också om ägandet, det är ju hela tiden en balans i samhället. Hela den offentliga sektorn är ju gemensam.

Att hon nu får hela misstroendefrågan och en potentiell regeringskris i knät av sin företrädare, besvärar henne inte.

– Jag tycker inte att det spelar så stor roll vilken företrädare vi har i det här sammanhanget. För oss är det viktiga att fem miljoner löntagare inte förlorar sin anställningstrygghet, säger Nooshi Dadgostar.

Om hon står till vänster eller höger om Sjöstedt vill hon inte uppge.

– Jag är vänsterpartist.

Fakta: Nooshi Dadgostar

Född 1985 på ett flyktingboende i Perstorp.

Uppvuxen i Norrköping och Göteborg.

Tidigare vice ordförande i Ung vänster.

Vice ordförande i Vänsterpartiet sedan 2018.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!