Kokainanvändningen ökar stadigt i Sverige, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT.
– Alla poliser jag har talat med säger att det är en trend och att synen på narkotika blivit mer liberal. Fler grupper som tidigare inte använt narkotika gör det nu, säger han.
Tillslaget i Göteborg visar att kokainet blivit vanligare bland festknarkade småbarnsföräldrar i de tryggare stadsdelarna.
– Tidigare var det en diskussion om att det mest var missbrukare som köpte narkotika. I dag är det mycket bredare än så. Det är vanliga familjer som festknarkar och som bidrar till den gängkriminalitet som vi har i Sverige i dag.
Polisen knackar på
Men vilka blir egentligen konsekvenserna när den svenska medelklassen finansierar de växande brottssyndikaten?
– Det som är så provocerande är att folk inte verkar förstå att det finns en direktlänk mellan de som köper knarket och gängskjutningarna som plågar oss, säger Damberg.
Vad måste göras för att komma åt problemet?
Göteborgspolisens insats är ett lysande exempel, enligt inrikesministern.
– Det måste finnas en risk. Nu när polisen växer och positionerna kan flyttas fram ytterligare mot gängen så finns det en risk att fäder måste förklara för sina familjer varför polisen kommer och knackar på. Det är nog en ganska jobbig diskussion att ha vid matbordet.
Angriper marknaden
Sedan finns det naturligtvis ett politiskt ansvar, framhåller han.
– Vi ska hindra narkotikan från att ens komma in i Sverige. Där ger vi tullen ökade resurser och polisen gör allt fler stora beslag genom internationella samarbeten. Det måste vi fortsätta med.
Att problemet kunnat bli så stort beror på den tidigare bristen på poliser, enligt Damberg.
– De har behövt prioritera de grövsta brotten, vilket är fullt rimligt. Jag tycker också att de ska satsa på att komma åt de som skjuter och de som smugglar narkotika till Sverige.
Men i takt med att polisen växer kan den också börja slå mot marknaden.
– Nu ser vi att Göteborgspolisen tar nästa steg och ringer på hos de som har köpt kokain via de här telefonerna. Polisen blir alltmer offensiv och fler människor ska oroa sig för att få ett besök, säger Mikael Damberg.