– Min bild just nu är att människor håller på att förändra sina beteenden. Vi gör helt annorlunda i dag än för bara två veckor sen. Och det är bra, säger han.
Regeringens nya förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer trädde i kraft natten till den 24 november. Det sätter i praktiken stopp för bland annat bio, konserter och idrott med publik.
Men förbudet berör inte till exempel privata fester, middagar och andra privata aktiviteter. Regeringen hoppas dock att förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta ska påverka samhällslivet i stort.
– Det är det som är normen nu. Vi ska inte träffa andra i sociala sammanhang. Vi ska begränsa aktiviteter där vi träffar andra och inte hitta ursäkter eller undanflykter, säger Damberg.
– I min egen närhet finns ett gäng gamla gubbar i mitt bostadsområde som spelar innebandy. De ställer in nu ett par veckor framöver. Min bokcirkel jag deltar i har ställt in sina fysiska mötet och gör dem via digitala medier.
Polis kan ingripa
När det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan polisen ingripa om någon bryter mot förbudet.
TT: Har polisen resurser till det?
– Vi bedömer att många arrangemang inte kommer att genomföras. Det var det vi såg i våras. När vi införde 50-begränsningen rasade tillståndsansökningar till polismyndigheten. Polisen fick mindre att göra, säger Damberg
TT: Ska polisen prioritera att upplösa en demonstration?
– Vår bild är att vi har färre demonstrationer nu under pandemin och färre idrottsarrangemang. Polisen har inte sett att arbetsbelastningen ökat så här långt i pandemin, säger Damberg.
TT: Förbjuds gudstjänster med fler än åtta?
– Det är inte möjligt att ha gudstjänster just nu, men vi gör ett undantag kopplat till begravningar. Men man kan genomföra gudstjänster på andra sätt, via nätet.
TT: Stoppas julkonserter i kyrkan?
– Ja, det är väldigt troligt om man inte kan ordna en konsert med mindre än åtta personer som sänds över nätet eller via radio, säger Damberg.
TT: Förbjuds Luciatåg i skolan?
– Det är polismyndigheten som tolkar detta, men jag tror inte att det omfattas av reglering. Men jag skulle bli väldigt förvånad om skolorna skulle bjuda in till stora Luciatåg just nu, säger Damberg.
Åtta gäller
I förordningen som trädde i kraft i dag finns möjlighet att regionalt göra undantag för sittande publik på upp till 300 personer. Men Damberg pekar på att samtliga länsstyrelser satt gränsen vid åtta.
– Det är åtta som gäller för sittande publik nu. Men när vi är genom den här värsta fasen och vi i någon del av Sverige har en väldigt låg smittspridning, då är det också rimligt att länsstyrelsen kan fatta beslut om att tillåta evenemang med sittande publik, under strikta former och organiserat. Då behöver man inte vänta in resten av Sveriges smittspridning, säger Damberg.
Förordningen gäller tills vidare, men regeringen har sagt att utgångspunkten är att den blir kvar till den 22 december. Regeringen har samtidigt varnat för att det kan bli en förlängning över jul- och nyår om inte läget förbättras.
TT: När kommer beskedet?
– Det är för tidigt att säga. Det vi väntar in är framförallt Folkhälsomyndighetens bedömningar om jul- och nyårsfiranden. I samband eller kopplat till det, så tror jag det är viktigt att regeringen också ger besked i den här frågan.
TT: Förbudet för fler än åtta ska omprövas kontinuerligt. Innebär det en omprövning redan nästa vecka?
– Nej. nu får det ligga den här månaden framöver, men vi tänker att vi behöver en omprövning innan jul och nyår, säger Damberg.