Damberg påpekar att det är regeringen som beställt Brårapporten för att man är bestämd på att ta frågan på största allvar.
Han tycker att det viktiga i rapporten är att den visar att andra länder lyckats få ned antalet dödsskjutningar.
– Sverige ska inte vänja sig vid det här. Det går att vända utvecklingen, säger Damberg.
Han har full förståelse för att Brå inte kunnat peka ut någon entydig förklaring till varför utvecklingen i Sverige sticker ut. Damberg tar dock fasta på att Brå resonerar om en smittoeffekt och att när väl våldet börjat mellan kriminella gäng så föder det mer våld.
Flyttade ut
– Bakåt i tiden har vi det grundläggande problemet att staten flyttade ut från de här fattiga områdena, att narkotikamarknaden fick bre ut sig och de kriminella gängen fick en starkare position, säger Damberg.
Han understryker att staten måste flytta tillbaka nu, framförallt med mer poliser och med att skärpa straffen.
– Där har vi bara börjat, säger Damberg.
Han har hopp om att utvecklingen kan vara på väg att vända nu och pekar på att många gängkriminella sitter inlåsta och att polisen numera använder sig av effektivare metoder.
TT: Borde tidigare regeringar skärpt rättspolitiken för flera år sedan?
– Man skulle aldrig ha låtit de här områden förfalla och man hade behövt tydligare sanktioner tidigare för ungdomar i kriminella miljöer, säger Damberg.
"Skam för Sverige"
Moderaterna reagerar hårt på Brås rapport om dödligt skjutvapenvåld.
– Det är en skam för Sverige att vi är i Europatoppen, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
Han är dock inte förvånad.
– Vi har en rättspolitik som varit för flat. Och vi har en migration som varit på tok för stor och en integration som inte klarat att hantera det, säger han.
Det har, enligt Forssell, lagt grunden för ett utanförskap i framför allt utsatta områden där kriminalitet normaliserats.
Han anser att rättspolitiken borde ha skärpts för länge sedan, även av den tidigare Alliansregeringen.
– Det är klart att mer borde skett, säger Forssell.
– Men det är under de senaste åren det har hänt någonting i Sverige och det är ofrånkomligen på det sättet. Så det största ansvaret faller otvivelaktigt på den nuvarande regeringen.
"Inhemska terrorister"
Johan Forssell har länge efterlyst "mönsterbrytande" åtgärder och ett nytt perspektiv från samhällets och politikens sida.
– De här kriminella gängen är att likna vid inhemska terrorister. De skyr inga medel. De saknar all respekt för mänskligt liv, säger han.
– Det krävs att man slutar med småduttande och genomför mönsterbrytande åtgärder som på allvar trycker tillbaka gängen.
Det handlar, enligt Forssell, till exempel om att tillåta anonyma vittnen, fördubbla straff för gängkriminalitet och skapa bättre möjligheter för polisen att avlyssna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att regeringen har gett upp.
"Det är skandal att det gått så här långt, regeringen har kapitulerat och totalt tappat greppet", skriver han i en kommentar till TT.