Richard Jomshof, i dag partisekreterare och skolpolitisk talesperson, var under åren 2012–2014 rättspolitisk talesperson i partiet. Han säger att kriminalpolitiken alltid har legat honom varmt om hjärtat, vid sidan om frågor som rör invandring och skol- och utbildning.
– För mig är det här en viktig utnämning, självklart, men ännu viktigare för partiet. Framför allt för att visa att vi är en del av något större och ingår i någon form av samarbete. Helheten är viktig för oss som parti och det är en milstolpe i vårt partis historia, säger Jomshof till TT.
Beroende av högerblocket
Exakt vad SD ska driva för frågor i utskottet är beroende av förhandlingarna med de övriga tre partierna i högerblocket, M, KD och L.
– Den här posten är viktig för att visa att vi faktiskt går att samarbeta med. Målet är att alla partier i samtliga utskott behandlar varandra med respekt. Vi tar det här på största allvar, säger Jomshof och fortsätter:
– Det är klart att vi kan ha åsikter i bland som har stuckit ut historiskt sett, men det är åsikter som har legat i linje med vad många svenskar tycker.
Samtidigt med beskedet om att Jomshof tar över justitieutskottet är det också klart vilka ytterligare tre Sverigedemokrater får en ordförandepost.
"Otroligt hedrad"
Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet. Han är i dag utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
– Jag är otroligt hedrad över förtroendet och att ha fått den här förfrågan. Jag tar emot ansvaret med en väldigt stor ödmjukhet, det är en svår utrikes- och säkerhetspolitisk tid men jag hoppas kunna verka samlande i att skapa goda förutsättningar för ett gott samtalsklimat i utskottet, säger Aron Emilsson till TT.
Enligt Emilsson är en viktig fråga nu, förutom den svenska processen inför ett Natointräde, det eskalerande kriget i Ukraina och den ryska annekteringen av vissa regioner i Ukraina, att också stärka relationerna och samarbetet med andra parlament och utrikesutskott i Östersjöregionen.
– I och med att vi måste diskutera säkerhetspolitik och säkerhetsfrågor på en helt annan nivå än tidigare i vårt omedelbara närområde, säger han.
"Känner stolthet"
Magnus Persson, som blir ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger att han är glad och stolt över att partiet har valt att ge honom ordförandeposten.
Arbetsmiljöfrågor ligger honom närmast om hjärtat, säger han.
– Jag har jobbat i arbetsmarknadsutskottet sedan jag kom in i riksdagen 2014, så jag känner en väldig stolthet. Det är frågor som jag brinner för och har brunnit för hela mitt liv med den bakgrund som jag också har som skyddsombud.
Sverigedemokraten Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.
S: Otroligt skrämmande
Under fredagen, när det blev känt att SD skulle tilldelas ordförandeposterna i justitie- och utrikesutskotten, möttes det av kritik. Enligt Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren är det otroligt skrämmande att SD har tilldelats så tunga utskottsposter.
– Den främsta positionen i Sveriges riksdag i utrikesrelationen ska innehas av en Sverigedemokrat. Det innebär internationella kontakter. Jag tror att en del chockvågor går genom svenska samhället när man ser detta, sade Hallengren till TT då.
Och då inte bara i Sverige, utan även internationellt, menar Hallengren.
– Inte minst bland många av de länder som givit oss försvarsgarantier, till exempel USA. Hur ska de förstå den här positioneringen med de Rysslandskopplingar som visat sig?
Även vice ordförandeposter
I och med att Richard Jomshof blir utskottsordförande blir Mattias Bäckström Johansson tillförordnad partisekreterare, skriver SD i ett pressmeddelande.
Förutom ordförandeposterna får Sverigedemokraterna även fyra vice ordförandeposter, närmare bestämt i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.