Den avlidna kvinnan attackerades mitt i folkvimlet i Visby bland seminarier och olika presentationer från politiska partier.
Almedalsveckan kallas av regiondirektör Peter Lindvall för världens största demokrativecka med nu mer än 50 år på nacken.
– Jag befann mig på ett seminarium och hörde först sirenerna och sedan fick jag ett sms om att vi var tvungna att samlas. Det var strax efter att dådet hade inträffat, säger han på en pressträff tillsammans med polisen på onsdagskvällen.
– Jag sprang genom Visbys gränder, min första tanke var, det är inte sant. Det får inte ske.
Går igenom
Hans tankar går i första hand till kvinnan och hennes anhöriga.
– Sedan tänker man lite större och tänker kan det här vara någonting annat än ett enskilt illdåd.
Nu måste han som regionens högste tjänsteman gå igenom vilka säkerhetsarrangemang som fanns under dådet och vad som krävs framöver.
Polisen bedömer att veckan kan fortgå med hänvisning till att hotbilden inte har ändrats.
– Det är klart att vi som arrangör, tillsammans med polisen, måste fundera på vad vi kan göra annorlunda framåt, vad kan vi lära oss av det här. Det ett brott mot vårt samhälle i första hand, och där är Almedalsveckan en jätteviktig del, säger Peter Lindvall.
– Vi har tillsammans med polisen, Säpo och andra viktiga aktörer haft en god planering inför det här.
Ett tal kvar
Nu har veckan ett tal kvar som ska hållas av Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Partiet har meddelat att talet kommer att hållas enligt plan. De båda språkrören, Bolund och Märta Stenevi, kommer att inleda med en tyst minut tillsammans på scen.
Lindvall säger att Almedalsveckan kan komma att ändras framöver med anledning av det misstänkta mordet.
– Jag utesluter inte det. Vi måste se om vi kunde gjort något annorlunda, om det är någon bedömning som vi tillsammans med polisen kunde gjort på ett annat sätt. Det är ett av våra viktigaste ansvar just nu, att dra lärdom och dra slutsatser.
Samtidigt är han fast besluten om att seminarier, samtal och möten måste fortsätta i Visby.
– Alla sådana här allvarliga händelser på öppen gata är ett direkt slag mot vårt öppna samhälle och vi får inte heller backa bort ifrån det, utan snarare ta ett steg framåt och säga att det här inte är okej. Och vara duktiga på att fortsätta driva de demokratiska samtalen. Det är det viktigaste.