De fortsätter utmana Helldén i språkrörsvalet

Fyra kandidater har meddelat att de utmanar Daniel Helldén om posten som nytt språkrör i Miljöpartiet. Ytterligare två har ännu inte gett besked.

Daniel Helldén är valberedningens förslag till nytt språkrör i Miljöpartiet. Arkivbild

Daniel Helldén är valberedningens förslag till nytt språkrör i Miljöpartiet. Arkivbild

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2023-10-23 12:00

Daniel Helldén är valberedningens förslag till nytt manligt språkrör i Miljöpartiet efter Per Bolund. Han presenterades på en presskonferens i fredags.

Men fyra av de övriga kandidaterna har nu gjort klart att de vill fortsätta att utmana Daniel Helldén om posten, meddelar Miljöpartiet.

"Starkt ledarskap"

Det rör sig om partistyrelseledamöterna Magnus P Wåhlin, Martin Marmgren, och Torbjörn Nilsson, samt Carl Ståhle, styrelseledamot i Miljöpartiets Klimatnätverket.

Magnus P Wåhlin säger till SR Ekot att han kvarstår som kandidat bland annat för att han tror att partiet behöver breddas:

– Jag utmanar naturligtvis för att jag tror att det partiet nu behöver är det som jag kan leverera, och det handlar om ett enande och starkt ledarskap, säger han.

Wåhlin ställde även upp i språkrörsvalet 2019, men förlorade då mot Per Bolund.

Märta Stenevi ställer upp för omval och är den enda kandidaten till kvinnligt språkrör. Hon och Daniel Helldén har delvis olika politisk profil. Medan han har fullt fokus på klimat och miljö, så vill Stenevi att partiet även ska profilera sig inom fler frågor.

Holmgren inte gett besked

När Daniel Helldén presenterades sade Märta Stenevi till TT att de två nu har i uppgift att prata ihop sig.

– Vi ska hitta en stark plattform tillsammans och det blir en viktig diskussion att ta inför kongressen. Då ska vi vara redo att tillsammans dra åt samma håll.

Samtidigt har Miljöpartiet tillsatt en extern utredning efter larm om dålig arbetsmiljö kring Märta Stenevi.

EU-parlamentarikern Pär Holmgren har ännu inte gått ut med om han kvarstår som kandidat eller inte. Inte heller William Ulrici, talesperson i Gröna studenter, har gett något besked.

Språkrören väljs på MP:s kongress den 17-19 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!