"De ska få svara för sina krigsbrott"

Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer Rysslands attacker på civila. –En dag ska de få svara för sina krigsbrott, säger hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) var i Göteborg för att tala på Socialdemokraternas distriktsårskongress på lördagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) var i Göteborg för att tala på Socialdemokraternas distriktsårskongress på lördagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2022-04-02 12:13

Rysslands militära angrepp mot Ukraina fick stort utrymme i Anderssons tal på Socialdemokraternas distriktsårskongress i Göteborg.

– En politisk ledning i Moskva riktar allt mer vidrigt och hänsynslöst sina angrepp mot civila i ett försök att tvinga fram lydnad från Ukrainas folk, sade hon.

Andersson höll den ryske presidenten Vladimir Putin och den politiska ledningen i Ryssland ansvariga "för kriget, för krigsbrotten, för attackerna mot barn och civila".

– En dag ska de få svara för sina krigsbrott. En dag ska de tvingas ta sitt ansvar, för det ska vi i det internationella samfundet se till, sade Andersson.

Bäst för Sverige?

Statsministern kom även in på det nya säkerhetspolitiska läget som kriget innebär för Sverige.

– Även om kriget skulle sluta i morgon så har vi ett totalt förändrat säkerhetsläge i Europa, sade Andersson.

De fyra borgerliga partierna driver på för att Sverige ska lämna den alliansfria linjen och anser att kriget stärkt argumentet för att söka medlemskap i Nato.

Regeringen har bjudit in alla riksdagspartier till överläggningar, som pågår under våren, för att analyserar det nya säkerhetspolitiska läget.

Andersson underströk för partikamraterna att det handlar om att komma fram till vad som är bäst för Sverige att göra i det här läget.

"Ta bort skygglappar"

TT: Håller synen inom Socialdemokraterna på ett svenskt Natomedlemskap att bli mer positiv?

– Naturligtvis så sker det en diskussion i partierna, så även i mitt parti utifrån det nya säkerhetspolitiska läget, säger Andersson.

– I vårt parti har det alltid funnits personer som är mer skeptiska och de som är mindre skeptiska till Nato.

Hon betonar att frågan om Natomedlemskap har många dimensioner och att det är viktigt att se att alla olika vägval har både möjligheter och risker.

– Jag är lite bekymrad över att de som är väldigt ideologiska Natoförespråkare inte ser att det naturligtvis finns risker också med ett sådant alternativ. Det är viktigt att man tar bort de ideologiska skygglapparna, så vi kan ha en riktigt diskussion, säger Andersson till TT.

Ingen förändring

Statsministern sade i SVT för några dagar sedan att hon inte "utesluter" ett svenskt Natomedlemskap. Det har från vissa håll tolkats som att hon ändrat sin position.

– Nej, jag har också tidigare sagt att vi inte utesluter Natomedlemskap, säger hon.

Den 8 mars sade dock statsministern att en Natoansökan i nuvarande läge skulle destabilisera säkerheten ytterligare.

Samtidigt som alla riksdagspartier deltar i regeringens säkerhetspolitiska analysgrupp, så tänker Moderaterna ha möten med sitt finländska systerparti Samlingspartiet, för att samordna sig om vägen in i Nato.

TT: Vad tycker du om det?

– Jag kan bara berätta hur jag jobbar. Jag tycker det är viktigt att vi i Sverige har en ordentlig analys om vad som är bäst för Sverige och att vi kan ha diskussionen utan ideologiska skygglappar, säger Andersson.

– Jag kommer att söka samsyn i den här frågan. Jag kommer inte att ta strid.

TT: När sätter S ned foten, före eller efter valet?

– Vad vi i Socialdemokraterna kommer att komma fram till kan vi berätta när vi är redo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!