Demirok: M slängde dörren i ansiktet på oss

Statsminister Ulf Kristersson (M) har slagit igen dörren i ansiktet på Centern, enligt Muharrem Demirok. Därför väljer C-ledaren hellre Socialdemokraterna. –Det innebär att Magdalena Andersson är den mest rimliga.

Muharrem Demirok har varit Centerns partiledare i sju månader och opinionsstödet har hittills varit svagt.

Muharrem Demirok har varit Centerns partiledare i sju månader och opinionsstödet har hittills varit svagt.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-09-29 06:54

Han har suttit som partiledare för Centerpartiet sedan i februari då han efterträdde Annie Lööf.

Hennes svar inför valet 2022 var att C föredrar Socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsminister framför Moderaternas Ulf Kristersson.

Anledningen var att M knutit sig till Sverigedemokraterna.

Muharrem Demirok har samma besked.

– Ulf Kristersson har valt Sverigedemokraterna före Centerpartiet. Han stängde inte bara igen dörren, han smällde igen den i Centerpartiets ansikte.

– Det innebär såklart stora svårigheter i att försöka hitta en väg framåt tillsammans med Ulf Kristersson. Och i det läget, och om jag hamnar i en situation där jag behöver förhålla mig till den ena eller den andra, så ser jag Magdalena Andersson som den mest rimliga i den situationen vi befinner oss i.

Åker till C-stämman

Nu ska Muharrem Demirok snart ställas inför centerkollegor runtom i landet när han åker till Örebro i helgen för sin första ordinarie partistämma som ordförande. Samtidigt brottas han med rekordlåga förtroendesiffror och lågt opinionsstöd.

Med sig har han tre politiska program med tema skola, klimat och landsbygd.

Han känner sig trygg med att dessa kommer att gå igenom, med mer eller mindre justeringar.

För att sedan få igenom politiken i riksdagen vill Demirok samarbeta med partierna i mitten, det vill säga alla utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Men det finns en viktig skillnad mellan dessa partier, enligt Demirok.

– Jag ser en väldigt tydlig skillnad mellan sverigedemokrater och vänsterpartister. Min relation till Vänsterpartiet är ideologisk, sakpolitisk. Så går vi över till Sverigedemokraterna, då blir frågan existentiell – ideologisk, sakpolitisk men också existentiell.

Ifrågasätter barnen

Han säger att SD-företrädare påstår att hans barn bara är 75 procent svenskar. Demirok har haft turkiskt medborgarskap, något han fick när han föddes men som han nu har avsagt sig.

– Jag har aldrig träffat en vänsterpartist som vill kasta ut mig från Sverige, men varje dag möter jag sverigedemokrater i mejlboxen, i sms-trådar, i allt möjligt, som vill kasta ut mig och graderar mina barn för hur mycket svenskar de är.

Samtidigt är skillnaden stor mellan C och V, inte minst i den ekonomiska politiken.

Centerpartiet vill sänka marginalskatterna, se lägre skatt på företagande och jobb samt skära i a-kassan. Samtidigt väntas arbetslösheten öka 2024 och landa på 8,2 procent jämför med dagens 7,5 procent.

Demirok framhåller att sänkt a-kassa måste kombineras med en arbetsmarknadspolitik som faktiskt skapar fler jobb.

– Forskningen är väl ganska tydlig: Ju starkare skyddsnät du har, desto svårare är det att ta sig tillbaka. När skyddsnätet snarare blir en dunkudde att falla ned på blir det svårare att ta sig upp.

Se över bidragssystemet

Samtidigt behöver incitamenten öka att gå från bidrag till arbete, något som är ett av Moderaternas slagord.

– Under Alliansåren gjorde vi ett tydligt skifte där jobblinjen innebar att man gick från bidrag till anställning. Vi behöver se en liknande modell i dag där man skiftar statens utgifter från bidrag till satsningar på skolan.

Regeringen har också i samarbete med SD lanserat ett så kallat "bidragstak", där en utredare har i uppdrag att antingen föreslå ett tak i kronor eller att det inte ska gå att kombinera vissa bidrag med varandra.

TT: Vilka bidrag vill ni se över?

– Vi behöver se över alla delar av bidragssystemet. Men exakt hur det här kommer att se ut kommer vi att återkomma till, säger Muharrem Demirok.

Partisympatier (partisympatiundersökningar från SCB) och valresultat under perioden 2014–2023.
Partisympatier (partisympatiundersökningar från SCB) och valresultat under perioden 2014–2023.
Fakta: Muharrem Demirok

Muharrem Demirok är Centerpartiets trettonde partiledare.

Han föddes 1976 i Huddinge utanför Stockholm. Hans pappa är från Turkiet och hans mamma är svensk.

Demirok har kandidatexamen i statsvetenskap från Linköpings universitet.

Han blev medlem i Centerpartiet 2002 och 2005 valdes han in i Centerns partistyrelse. 2009 blev han kommunalråd i Linköping, en post han lämnade när han blev invald i riksdagen 2022. Då blev han också partiets utbildningspolitiske talesperson.

Han har själv berättat att han två gånger dömts för misshandel. Första gången var 1995, då dömdes han till 70 dagsböter. Andra gången var 1999. Han dömdes då till villkorlig dom med samhällstjänst fyrtio timmar.

Källa: Bland annat Centerpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!