Demonstranter trotsar polis – anordnar marsch

Polisen upplöste Black lives matter-demonstrationen i Göteborg, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden. Nu upplöser polisen även marschen.

Deltagare med skyltar under demonstrationen i Stockholm i onsdags.

Deltagare med skyltar under demonstrationen i Stockholm i onsdags.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2020-06-07 12:56

50 personer fick tillstånd att hålla en manifestation på Heden i Göteborg när staden blev den senaste i raden där Black lives matter-rörelsen uppmärksammades. Tillståndet gällde mellan 14 och 17 på eftermiddagen, men redan strax efter 13.30 hade flera hundra personer anslutit. Inte ens en halvtimme senare var runt 2 000 på plats – och polisen beslutade att upplösa demonstrationen.

– Vi har runt 2 000 personer här och de tränger sig på mot podiet där det hålls tal. Så de kan inte upprätthålla den sociala distanseringen och man har tagit beslutet att upplösa demonstrationen, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, till TT då.

Marsch genom centrala Göteborg

Strax innan klockan 15 hade de flesta lämnat Heden utan uppståndelse. Men demonstranterna skingrades inte, utan arrangerade istället en marsch från Heden längs med Vasagatan genom stora delar av centrala Göteborg.

Enligt TT:s fotograf på plats deltar ett väldigt stort antal personer. Polisen skriver på sin hemsida att man räknar marschen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst, som dessutom kan påverka spårvagnstrafiken i området.

Stämningen under marschen har hela tiden varit lugn och polisen har inte behövt ingripa.

– Jag hört två stycken smällare och någon raket, men jag tror att det bara är folk som slänger ifrån sig det och försöker hitta på något. Men i stort är det lugnt, sa Christer Fuxborg när folkmassan precis tågat från Heden.

Strax efter klockan 15 beslutade polisen att upplösa även marschen.

Stor polisinsats

Samtidigt är det viktigt att demonstrationen fick hållas, underströk Christer Fuxborg i en intervju med TT innan demonstrationen drog igång.

– Det är grundlagsskyddat och det vill vi värna om, att alla får möjlighet att uttrycka sig.

I flera andra svenska städer har det demonstrerats under samma banderoll i veckan, många med flera hundra eller på vissa håll tusen deltagare. I Stockholm utbröt oroligheter när polisen upplöste en demonstration och två personer greps.

TT: Drar ni några slutsatser utifrån de tidigare demonstrationerna?

– Det tittar vi självklart på och drar lärdomar, man vill inte uppfinna hjulet igen. Är det något vi kan göra bättre eller förändra? Sen har vi haft en väldigt bra dialog med arrangören så de är väl medvetna också, sa Christer Fuxborg.

Han ville inte berätta hur många poliser som finns på plats i samband med demonstrationen, men sa att det är "en stor insats från polisens sida".

– Vi tar höjd för ett visst scenario, sen har vi alltid extraresurser i den ordinarie verksamheten. Det här är en särskilt händelse vilket gör att vi har fått möjlighet att ta ut den personal vi tror kommer att behövas, sa han och tillade:

– Vi är väl förberedda. Vi hoppas på en bra dag där alla tar sitt ansvar, inte minst för vårdens skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!