"Den här jakten på en näring måste sluta"

Håll i och håll ut lite till, uppmanar regeringen. Men att förlänga alkoholstoppet efter klockan 20 är helt orimligt, enligt krogbranschen. –Den här jakten på en enskild näring måste sluta, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

Krögare har protesterat på gatan. Här på Riche i Stockholm. Arkivbild.

Krögare har protesterat på gatan. Här på Riche i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Politik2021-02-04 15:17

Alkoholförbudet förlängs med minst en vecka och troligtvis februari ut. Några nya stöd till krogbranschen finns inte planerade, även om statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens sade att regeringen inte är främmande för det om man skulle upptäcka ett behov.

För besöksnäringens branschorganisation Visita var det ingen överraskning att förbudet förlängs.

– Jag är oerhört besviken, säger vd:n Jonas Siljhammar som menar att smittan inte sprids på serveringsställen.

– Det är orimligt att man fortsätter att lägga fler restriktioner på restauranger när det tydligt är påvisat att obefintlig smittspridning sker där. Att sätta ett näringsförbud som förlängs på restaurangerna, utan att koppla det till tydliga direkta stöd, det är helt orimligt.

"Signalpolitik"

Han säger att man har stor respekt för tillfälliga smittskyddsåtgärder och att det har fungerat bra, utöver alkoholstoppet klockan 20.

Enligt socialminister Lena Hallengren är tanken att stoppet efter februari flyttas tillbaka till klockan 22 igen.

– Man hade kunnat återgå till 22 nu och utvärderat efter hand. Det hade varit det mest rakryggade att göra när företagen inte får stöd. Det här är för mig signalpolitik i dess sämsta förpackning.

Tror på stöd

Jonas Siljhammar beklagar att regeringens användande av alkohollagen innebär att företagen inte får något extra stöd – till skillnad från hur det är när man använder pandemilagen.

TT: Tror du fortfarande att det ska komma till slut?

– Jag tänker inte ge mig, jag tänker kämpa till det kommer. Det måste fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!