Drömde om Konsumjobb – kan bli statsminister

Magdalena Andersson, 54, var gymnasten som skolkade från gymnastiken. När hon var liten ville hon bli Konsumföreståndare. Nu kan hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Finansminister Magdalena Andersson, snart Socialdemokraternas nya partiledare. Och ny statsminister? Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson, snart Socialdemokraternas nya partiledare. Och ny statsminister? Arkivbild.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Politik2021-11-03 05:30

Magdalena Andersson hade inga stora drömmar som ung. Ändå tog hon sig till politikens absoluta toppskikt – och stannade där.

Hon föddes i Uppsala 1967 och beskrivs ha haft en trygg uppväxt i villaområdet på Murkelvägen, där hon drog runt med tjejkompisarna på sin trehjuling.

Hon var ensambarn till två samhällsengagerade föräldrar, mamman Birgitta arbetade som lärare och pappan Göran var lektor i statistik på Uppsala universitet.

Magdalena Andersson har i tal lyft fram mammans uppväxt och klassresa, från att ha bott på ett soldattorp i Granhammar utanför Örebro till en flytt och arbete i Uppsala.

Redan som liten satt Magdalena Andersson i soffan och tittade på Rapports nyhetssändningar. I en intervju med Aftonbladet har hon berättat: "Det har gjort mig intresserad av omvärlden och att jag upprörs av orättvisor. Det är en bra gåva jag har fått med mig hemifrån".

"Hon ville vinna"

I ungdomen var hon simmare på elitnivå och gymnast.

Som 11-åring tränades hon av Christer Johansson, numera lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Knivsta. Hon drillades med tjejer som var något år äldre i Fyrisbadet i Uppsala, en utomhusbassäng som på vintern hade en uppblåsbar ballong över sig för att hålla värmen.

Vid ett tillfälle bröt hon foten på gymnastiken och blev gipsad. När gipset försvann kom hon med kryckor till bassängen och skulle egentligen vänta på att det skulle sluta göra ont innan hon kunde börja träna igen. I stället åkte hon, pappan och tränaren till en naprapat för att tejpa foten. Sedan slängdes hon i vattnet.

– Hon var målmedveten och ville vinna, säger Christer Johansson.

När Magdalena Andersson var 15 år fick hon sin första yrkeserfarenhet i form av praktik på ett boende för alkoholiserade män, har hon berättat i sitt Almedalstal från 2019. "Det var en vanlig skolpraktik men det gav mig insikter för livet."

Hon gick med i SSU som 16-åring hösten 1983. Henrik Brändén, som tog emot hennes inträdesanmälan, har berättat att Andersson som nybliven etta gick fram till bokbordet som ungdomsförbundet satt upp på Katedralskolan och konstaterade: "Jag ska gå med i SSU". Hon valdes till SSU-ordförande i Uppsala fyra år senare.

Hon tog studenten 1987 med elva femmor, två fyror och en tvåa – i gymnastik – i betyg. Förklaringen har hon gett i en intervju i Dagens Nyheter: "Jag var väl inte alltid där, heller".

Var "astråkigt"

Efter studenten flyttade hon till Stockholm för att studera på Handelshögskolan, där hon träffade sin blivande make Richard Friberg, som hon i en intervju med Svensk Damtidning beskrivit som sin "själsfrände". Han är numera professor i nationalekonomi på skolan.

Under 1990-talet studerade hon även i Wien och på Harvard i USA.

Studierna avbröts av att hon 1996 fick ett samtal från Göran Persson, då ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, som erbjöd henne jobb i statsrådsberedningen som politiskt sakkunnig. Magdalena Andersson sade ja, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att arbetet med doktorsavhandlingen var "astråkigt".

Anderssons pappa gick bort i Alzheimer vid 66 års ålder 2002. Han tappade på slutet både talet och orienteringen. Hon har i Hemmets Journal berättat att pappan påminde sig själv med lappar i hemmet redan när hon var liten: "Bilprovningen", "Obs tanka", "Magdalena matsäck".

– Självklart var hans sjukdomsperiod en lång och smärtsam resa för oss alla. Jag och pappa förlorade till sist en intellektuell kontakt, har hon sagt.

Mamman finns kvar och de talar i telefon varje dag, alltid om nyheterna.

Drömde om Konsum

2011 köpte hon och maken sin nuvarande bostad i Nacka, en vit tegelvilla som ligger en halv kilometer från vattnet. De betalade drygt 5,6 miljoner för tomten, som är 700 kvadratmeter stor. Hon har också en lägenhet i Stockholm.

Paret har två barn, en son och en dotter i 20-årsåldern. Magdalena Andersson visar sällan, om ens någonsin, upp sin familj. Hon har sagt att familjen inte är en del av hennes offentliga liv.

På Instagram visar hon i stället bilder av när hon är ute i skogen, paddlar och firar midsommar i folkdräkt. Eller när hon bestiger berg. Bergsbestigning är en passion. Det började hon med tillsammans med maken när hon var 24 år, enligt en intervju i tidningen Vi. Bergskedjan Dolomiterna är en favorit, annars klättrar hon gärna hemmavid på klipporna runt Nacka.

Magdalena Andersson var enligt flera intervjuer den första Stefan Löfven ringde när han tog över som partiordförande 2012. Samtalet tog hon på Skatteverket i Solna, där hon arbetade som överdirektör. "Nu förändras livet", tänkte hon.

När Socialdemokraterna återtog makten efter valet 2014 blev hon finansminister, som första kvinna på denna post i en socialdemokratisk regering.

I en intervju med Expressen har hon sagt följande om att ha makt: "Jag har alltid gillat att bestämma. När jag var barn drömde jag om att vara Konsum-föreståndare, det är också en ledarskapsfunktion".

Nu är hon 54 år gammal och kan bli partiledare för Socialdemokraterna och Sveriges första kvinnliga statsminister.

Rättad: Nu med rätt geografisk beskrivning av hennes bostad.

Så omskrivs Magdalena Andersson

Magdalena Andersson förekommer i flera politiska böcker. Så här omskrivs hon i ett urval:

Pär Nuder, S-finansminister 2004–2006, beskriver när Magdalena Andersson kom till finansdepartementets skatteavdelning 2004. Han kallar henne ett "yrväder", och en "ung, lite disträ kvinnlig ekonom med håret på ända", i sin bok "Stolt men inte nöjd". Hon beskrivs också ha en "blixtrande intelligens".

Lennart Olsen, ekonom med en central roll för Miljöpartiet, berättar i sin bok "Rödgrön reda" att budgetsamarbetet med Socialdemokraterna blev betydligt bättre när Magdalena Andersson tog över som skattestatssekreterare efter Claes Ljungh 2004. Hon var mycket "service-minded" och svarade snabbt på mejl och andra frågor och förde dem vidare till berörda tjänstemän. Olsen har även beskrivit Andersson som en traditionell socialdemokrat av det pragmatiska slaget.

Magdalena Andersson sattes att räkna på förslaget om maxtaxa, eller enhetstaxa, i valrörelsen 1998. Göran Persson var eld och lågor över förslaget, skriver Christer Isaksson, tidigare medarbetare i regeringskansliet, i boken "Perssons sidor". Maxtaxan var Socialdemokraternas trumfkort i valet. Men Socialdemokraterna tappade röster och Isaksson skriver att det fanns en tro hos Göran Persson och tjänstemän som Pär Nuder, Jan Larsson och Magdalena Andersson på att man kan vinna val på ekonomin och på vad man har gjort tidigare. "Valet 1998 bör en gång för alla ha sopat undan den typen av missuppfattningar", skriver Christer Isaksson.

Magdalena Andersson beskrivs som en hård debattör av ekonomen Lars Calmfors i boken ”Mellan forskning och politik”. Inte minst när de diskuterade om det var "tomt i ladorna" efter valet 2014 då Alliansen regerat. Samtidigt anser han att hon är en god lyssnare som på ett "avspänt sätt" kan vända och vrida på argumenten i en informell diskussion, utan att i varje fråga behöva hävda att hennes tidigare åsikter varit de rätta.

Hon beskrivs som "tjurig och butter, kul och kompetent, hård nejsägare, ibland med glimten i ögat", av Göran Persson i boken "Humlan som flyger" av Lova Olsson och Lena Hennel från 2013.


Fakta: Magdalena Andersson

Namn: Magdalena Eva Andersson

Född: 1967.

Familj: Make och två barn i 20-årsåldern.

Intressen: Träning, friluftsliv, bergsklättring.

Bor: Hus i Nacka samt lägenhet i Stockholm.

S-bakgrund: Gick med i SSU som 16-åring 1983.

Valdes till SSU-ordförande i Uppsala 1987.

Internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989.

Började arbeta i statsrådsberedningen 1996, bland annat som planeringschef och chef för finansdepartementets skatteavdelning.

Ekonomiskpolitisk talesperson 2012.

Finansminister 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!