E-sportare ska kunna tävla i Sverige

Även internationella e-sportare på elitnivå ska kunna tävla i Sverige. Inresereglerna för dem ändras från den 23 augusti.

Vietnamesiska esportare tävlar i Malaysia. Arkivbild.

Vietnamesiska esportare tävlar i Malaysia. Arkivbild.

Foto: Aaron Favila

Politik2021-08-19 06:00

Regeringen väntas i dag fatta beslut om en förordningsförändring. Den syftar till att e-sportare ska kunna delta i internationella tävlingar i Sverige, på samma villkor som andra elitidrottare.

– Vi vill att e-sportare ska behandlas på samma sätt som andra elitidrottare, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Andra elitidrottare från länder utanför EU har i dag möjlighet att tävla i Sverige om de uppvisar intyg på negativ test.

Men i Sverige har den inreseregeln hittills inte omfattat e-sportare.

– Det visade sig att andra europeiska länder hade en mer expansiv tolkning av elitidrott, säger Damberg.

Han understryker dock att e-idrottare på elitnivå från länder utanför EU måste kunna visa upp ett negativt covidtest när de kommer till Sverige.

Beskedet från regeringen var väntat, men är ändå glädjande för arrangörerna av den internationella majortävlingen i Counter Strike som planeras hållas i Stockholm i början av november. Däremot kommer det för sent för stortävlingen "The international", som var tänkt att hållas i Avicii arena (Globen) i augusti, men som flyttades till Bukarest. Anledningen som arrangören gav var bristande stöd från regeringen för att garantera spelare och andra visum.

Deltagarbegränsningar på grund av covidpandemin kan dock fortfarande sätta käppar i hjulen för majortävlingen, om de inte lyfts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!