Sverigedemokraterna, som väckte kravet på misstroende mot Morgan Johansson (S), tycker att det var helt rätt tidpunkt att göra det nu. Och Moderaterna anser att det måste få konsekvenser om en minister inte sköter sitt jobb
– Det fanns en tillräckligt bra chans att få stöd i kammaren och då tog vi den, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.
SD räknade inte helt med stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh, men det fanns ändå en möjlighet att hon skulle bli röst 175 som kunde avsätta Johansson.
Henrik Vinge och Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är obegripligt att statsminister Magdalena Andersson (S) gjorde misstroendet till en regeringsfråga. Det handlade ju om en person, inte regeringen.
Löfven som exempel
Kristersson lyfter Stefan Löfven som ett exempel på hur Andersson borde ha agerat.
– Två ministrar lät han själv gå, så gör en klok statsminister, säger Kristersson om när infrastrukturminister Anna Johansson och dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fick lämna sina poster.
Samtidigt försvarade Löfven försvarsminister Peter Hultqvist, som inte fick sluta för att undvika ett misstroende.
KD-ledaren Ebba Busch anser att statsministern borde ha gjort sig av med Johansson i stället för att sätta hela regeringen på spel. Då hade Anderssons parti kunna riva avtalet med Kakabaveh om bland annat stöd till kurder som stred mot IS i norra Syrien.
Busch träffade riksdagsjournalisterna två timmar före omröstningen.
– Vi vet att det går trögt i Natoansökan, vi vet att man har problem på grund av Amineh Kakabaveh specifikt.
"Hade förlorat"
Busch ser inte att högerpartiernas misstroendehot mot Johansson har försvårat Natoansökan genom att sätta ljuset på Sveriges relationer till kurdiska organisationer.
– Jag köper inte att Turkiet eller andra parter i Natoansökan skulle ha glömt bort det de senaste dagarna bara för att det inte har diskuterats i inrikespolitiken.
Johansson räddades av Kakabaveh och hennes uppgörelse med Socialdemokraterna om att fördjupa samarbetet med det kurdiska demokratiska unionspartiet PYD.
Enligt Busch behövde Kristdemokraterna ställa sig bakom misstroendet eftersom alternativet hade varit mycket sämre. Hon resonerar både strategiskt och sakligt och anser att hon hade haft svårt att motivera för sina väljare varför någon som har misslyckats med brottsbekämpningen ska sitta kvar.
– Vi hade förlorat betydligt mer genom att upplevas rädda kvar Morgan Johansson och han är helt sekundär till den här andra frågan, säger Busch.
– Det hade varit lättare för Moderaterna möjligtvis att välja den vägen, för att de fyller en lite annorlunda funktion, säger hon.
Men Ebba Busch tillägger att hon inte tycker att Moderaterna borde ha agerat annorlunda i sak.
"Inte nödvändigt"
KD-ledaren trodde inte att Magdalena Andersson skulle göra Johanssons eventuella avgång till en så kallad kabinettsfråga.
– Jag tycker inte att det var väntat eller nödvändigt.
Busch utesluter inte att KD skulle ställa sig bakom eventuella nya misstroenden under den lilla tid som är kvar till valet. SD:s Vinge säger att de inte planerar några just nu.
MP:s språkrör Per Bolund och hans parti lade ner sina röster trots att de gröna är kritiska mot Johanssons insatser. Men SD:s främsta syfte är bara att skapa oreda och kaos, menar språkröret.
– Det sorgliga här är att Moderaterna och Ulf Kristersson och Ebba Busch och Kristdemokraterna är beredda att svansa efter och göra det som SD vill, säger Bolund.