Efter att två grovt kriminella personer på kort tid fritagits vid transporter träffade Strömmer på måndagen Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren för att kräva svar.
– Trycket från den grova organiserade brottsligheten mot Kriminalvården talar för att man behöver höja säkerheten kring de här transporterna, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Fritogs vid tandläkarbesök
Fritagningarna skedde vid ett tandläkar- respektive sjukhusbesök. Nu stoppar Kriminalvården alla sådana planerade transporter, enligt justitieministern.
– Vad fritagningarna aktualiserar är riskerna med att genomföra den här typen av transporter som uppenbarligen är kända för personer på utsidan. De ställer in transporter för att planera om tidsmässigt och säkerställa att det inte finns inplanerade transporter som personer på utsidan känner till.
Regeringen vill också att frågan om poliseskort ska användas i fler fall vid fångtransporter ska utredas av Kriminalvården.
– Det är uppenbart att vi har en förhöjd hotbild mot Kriminalvårdens personal inklusive dem som är ansvariga för att genomföra transporterna, säger Strömmer.
TT: Brister Kriminalvårdens bedömningar om när beväpnad bevakning behövs?
– Det är vad deras egen utvärdering måste visa. De får själva svara på vilka slutsatser de drar i den delen, säger justitieministern.
Inget datum
SD har lyft frågan om att beväpna Kriminalvårdens personal, men Strömmers utgångspunkt är att det är polisen som ska stå för beväpningen när sådan behövs.
När säkerheten kring fångtransporterna kan ha stärkts är oklart. Regeringen har ännu inte satt något datum för när Kriminalvården ska redovisa sitt uppdrag. Enligt Strömmer ska det ske "i närtid".
Han hävdar samtidigt att säkerheten kring fångtransporterna redan nu är högre än i förra veckan när den senaste fritagningen skedde.
– Det är min bedömning att de åtgärder som Kriminalvården redan vidtagit de senaste dygnen är ägnade att öka säkerheten i fråga om just sjukvårdstransporterna. Men det kommer inte att räcka.
Olagligt att rymma
På regeringens att-göra-lista står också att göra det olagligt att rymma, inrätta särskilda ungdomsfängelser, slopa straffrabatten för unga brottslingar och kraftigt begränsa hur intagna på Sis-hem får använda mobiler.
Detta kommer dock att ta längre tid att genomföra eftersom förslagen måste utredas och remitteras innan konkreta lagförslag kan läggas fram. Ett par utredningar är pågående, andra är inte ens tillsatta.
Båda personerna som fritagits, en 17-åring som dömts för mord samt en 20-åring dömd för mordförsök, är fortfarande på fri fot.