Under fredagen klubbade Moderaterna en ny klimat- och energipolitik. Mest handlade debatten om vindkraft och kommunernas möjlighet att använda sitt veto för att stoppa nya vindkraftsbyggen.
Moderatledningen fick backa från sitt ursprungliga krav på att kommunerna måste lägga in ett tidigt veto för att skynda på processen. Förslaget ledde till protester bland partiets kommunalråd, som såg risker att det kommunala vetot skulle inskränkas.
I kompromissen som stämman röstade igenom föreslås att kommuner ska få ta del av vinsten från vindkraften. Det kommer att öka den lokala acceptansen, hoppas partiledningen.
Kritiska röster
Men det finns fortfarande kritiska röster mot att bygga vindkraft i den egna kommunen.
– Vi kan säga till våra väljare att de kan lita på att deras moderata kommunalråd kommer att skydda dem från att bli överkörda från såväl staten som storkapitalet, säger Oliver Rosengren, ordförande för M i Kronobergs län och riksdagsledamot.
Rosengren och andra kommunalråd tolkar den kompromiss som partistyrelsen enats om med ombuden att kommunernas inflytande över vindkraftsbyggen stärks.
Och han är långt ifrån säker på att kompromissen leder till att mer vindkraft kommer att byggas framöver.
– Det skulle så klart kunna byggas vindkraft där det är lämpligt, och där människor inte drabbas. Men med det här systemet gör man tydligt att vindkraften inte ska drabba människor – utan att de i så fall får ersättning, säger han till TT.
Ska tjäna på vindkraft
Efter beslutet på stämman finns inte längre något krav på att kommuner måste lägga sitt eventuella veto tidigt i processen. I stället slås det fast att det kommunala inflytandet är intakt.
– Det viktiga som har hänt är att vi har sagt att fler ska få ta del av vinsten, och att vi därför ska få mindre fokus på vid vilken tidpunkt man kan säga nej till vindkraften. Fokus blir i stället på att fler känner att de kan tjäna på det och säga ja till vindkraften, säger Christofer Fjellner, som lett arbetet med att ta fram M:s nya klimat- och energipolitik.
– Det känns skönt att visa att för oss moderater är inte vindkraften ett kulturkrig.
Johan Abrahamsson, ordförande för M:s största länsförbund, Västra Götaland, betonar att det behövs mycket mer elproduktion framöver, även från vindkraft.
– Vi ställer inte energislag mot varandra, säger han.
Få del av vinsten
Kommunerna föreslås få en del av skatteintäkterna från vindkraften, så att det inte bara blir staten som i dag.
Men nyligen presenterades en utredning om incitament för att få fram mer vindkraft, där utredaren inte fick lägga fram sådana skatteförslag – det ville inte den M-ledda regeringen.
– Moderaterna är största regeringspartiet, så om vi på vår stämma säger att det här är viktigt att utreda, så utgår jag från att vi kommer att arbeta vidare i linje med det, säger Fjellner.
Oliver Rosengren är nöjd med att det kommunala vetot hålls intakt.
– Man tydliggör kommunernas inflytande och man tydliggör också att det tillstånd som kommunerna ger både ska låsa antal och höjd på vindkraftverken tidigt i processen. Det är bra, säger Rosengren.
Han är också mycket nöjd med att utskottet föreslår att grannkommuner ska få ge synpunkter på vindkraftsbyggen, när de påverkar människor som bor på andra sidan kommungränsen.