Erdogan tiger om svenskt Natobeslut

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hoppas att turkiska parlamentet "snart" fattar beslut om att godkänna ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Turkiets president Erdogan, som är på besök i Berlin, tiger.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på statsbesök i Tyskland.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på statsbesök i Tyskland.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Politik2023-11-17 18:33

– Det handlar om att stärka Nato som allians, säger Scholz vid en pressträff tillsammans med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i Berlin.

Erdogan nämner inte den svenska Natoansökan med ett ord under sitt långa anförande, som i stället fokuserar på palestiniernas lidande i Gaza och Turkiets medlarroll i spannmålsavtalet med Ukraina och Ryssland.

Ratificeringen kommer dock att diskuteras vid en arbetsmiddag under kvällen, försäkrar Scholz.

I torsdags meddelade turkiska utrikesutskottet att man skjuter upp beslutet om den svenska Natoratificeringen, i stället för att rösta ja eller nej som planerat.

Saken motiverades med att frågan "inte är mogen" för beslut. Enligt uppgift till TT beror förhalandet på Turkiets önskemål att köpa amerikanska stridsflygplan, en fråga som ännu inte har tagits upp av senaten i Washington DC.

Efter utskottsbeslutet går frågan vidare till omröstning i stora kammaren, och därefter ska protokollet undertecknas av president Erdogan.

Samtliga Natoländer förutom Turkiet och Ungern har sedan länge ratificerat Sveriges Natoansökan, som lämnades in för över ett och ett halvt år sedan.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!