Ernkrans slår ifrån sig UHR:s kritik

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) slår ifrån sig UHR:s kritik. Regeringen har hela tiden jobbat för att ett smittsäkert högskoleprov ska kunna genomföras, menar hon. Inte heller tycker hon att man rundat experterna och gjort politik av frågan.
–Nej, nej. Det är inte sant.

Matilda Ernkrans håller inte med om att regeringen rundat experterna och gjort frågan om högskoleprovet i höst politisk. Arkivbild.

Matilda Ernkrans håller inte med om att regeringen rundat experterna och gjort frågan om högskoleprovet i höst politisk. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2020-09-09 18:50

Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding meddelade sin avgång på onsdagseftermiddagen i protest mot regeringen och turerna kring högskoleprovet.

– Det är naturligtvis tråkigt när en generaldirektör väljer att avgå, men vi befinner oss i en svår tid som ställer höga krav på många, inklusive våra myndigheter, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, till TT.

I augusti fanns en majoritet i riksdagens utbildningsutskott i form av M, KD, SD och L för att regeringen skulle agera för att genomföra provet i höst. Utskottet kom inte med något initiativ på grund av att Liberalerna backade.

Men så i måndags kom beskedet att en nationell provsamordnare tillsätts, ett beslut av regeringen och samarbetspartierna.

– Det är uppenbart att det finns olika bilder av hur vi ska hantera riksdagspartierna och en riksdagsmajoritets vilja när det gäller högskoleprovet. Men jag kan konstatera att vi är i en tid där det ställs väldigt höga krav på våra myndigheter och deras ledarskap, säger Matilda Ernkrans.

Förslag i maj

Redan den 19 maj lämnade UHR och lärosätena förslag till regeringen om hur ett begränsat högskoleprov skulle kunna se ut, skriver Svenska Dagbladet.

TT: Varför gick ni inte vidare med det tidigare?

– Dels tycker jag att det här är lite dumheter. Det är många lösningar som har diskuterats under resans gång. Min bild är att regeringen har fattat beslut allt eftersom att läget har krävt det, det har konsekvent handlat om att hantera högskoleprovet och smittskyddsfrågan efter rådande läge. Min bild är att generaldirektörens fokus kanske mer legat på det som är krångligt och svårt än på det som är lösningsorienterat, säger Ernkrans.

När ministern tog emot UHR:s rapport under sommaren lyftes inte en enda enskild åtgärd som skulle behöva komma på plats för att högskoleprovet skulle kunna genomföras smittsäkert, enligt Matilda Ernkrans.

– I stället lyfts ett konstaterande att högskoleprovet inte kan genomföras. Dagen efter att regeringen får den här rapporten på sitt bord väljer generaldirektören för UHR att inte öppna ansökan och meddela att det inte blir något högskoleprov, säger hon.

M: Det är Ernkrans fel

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Kristina Axén Olin, reagerar också på turerna kring provet och att det ser ut att ställas in i höst.

– Matilda Ernkrans borde ta ansvar för att hela den här cirkusen och kaoset som har blivit kring högskoleprovet. Det är Ernkrans fel, inte Karin Rödings.

TT: Hur ska hon ta sitt ansvar?

– Det får hon avgöra själv. Jag tycker att hon själv borde fundera på vilken roll hon har haft i det här, vilka beslut hon borde ha fattat men inte har gjort och sedan har ändrat sig hela tiden, säger Axén Olin och frågar sig om det verkligen är Röding som ska avgå.

Även Liberalernas Roger Haddad, vice ordförande i utbildningsutskottet, är kritisk mot Ernkrans.

"Hon har återkommande givit otydliga samt motstridiga besked om högskoleprovet samt avstod från att agera med kraft under flera veckor vilket självklart försatt oss i den situation vi nu befinner oss i", skriver han i en kommentar.

Ernkrans slår ifrån sig och anser inte att regeringen gjort provet till en politisk fråga, som Karin Röding påstår, snarare än en fråga för ansvariga myndigheter och smittskyddsexperter.

– Det är inte sant. Ansvarsprincipen gäller fortfarande, vi lyssnar på myndigheternas bedömning och det har varit tydligt i all kommunikation att det vi talar om är att genomföra ett högskoleprov som är smittskyddssäkert.

Inte funderat på att avgå

TT: Har du själv funderat på att avgå efter de här turerna?

– Nej, det har jag inte.

TT: Men om du då tänker sitta kvar, hur ser du på ditt förtroende bland rektorerna i högskolevärlden och hur påverkar det dina möjligheter?

– Jag känner mig väldigt trygg med den mycket fördjupade och intensiva dialog som jag har med högskolevärlden och jag tänker fortsätta med det arbetet. Det är viktigt.

Ernkrans säger att det är upp till UHR, regionala smittskydd och Folkhälsomyndigheten om det blir något högskoleprov i höst eller inte. Hon vill ha ett prov i höst.

– Ett smittsäkert högskoleprov har varit det som jag och många med mig jobbat hårt för under hela våren och sommaren, och fortsätter att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!