Ett andra Herculesplan till Afghanistaninsats

Svenskar som är fast i Afghanistan kan komma att flygas ur landet på fredagen – och Försvarsmakten har skickat ner ännu ett transportflygplan till närområdet. Men utrikesminister Ann Linde (S) uppger att det råder stora svårigheter för att ta sig till flygplatsen i Kabul.

Försvarsmakten har skickat ett andra transportflyg av modell TP 84 Hercules för att bistå svenskar och tidigare lokalanställda i Afghanistan. Arkivbild.

Försvarsmakten har skickat ett andra transportflyg av modell TP 84 Hercules för att bistå svenskar och tidigare lokalanställda i Afghanistan. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2021-08-20 09:50

Försvarsmakten uppger på fredagskvällen att ett "andra transportflygplan av modellen TP 84 Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan".

Syftet är att stödja "Migrationsverket och svenska ambassaden i Kabul att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan", enligt försvaret.

Planet lyfte från Sverige på fredagen. Sedan tidigare finns ytterligare ett Hercules-plan på plats i regionen, berett att flyga in till Kabuls internationella flygplats, skriver Försvarsmakten.

– Vi åker till en flygplats någonstans i närheten. Det ena planet är på väg ner nu, det andra är i området. Det är en pågående operation, säger Henrik Lundqvist Rådmark vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, till TT.

Han kan inte gå in på några detaljer, säger han.

– Det är en ganska dynamisk situation där nere. Det går inte att etablera några tidsplaner. Nu jobbar man så fort det går.

Åka till flygplatsen

I ett meddelande från utrikesdepartementet (UD), som TT tagit del av, har personer på den så kallade svensklistan, som bett om hjälp att lämna landet, uppmanats att bege sig till flygplatsen under fredagen.

I meddelandet skriver UD att man har information om ett eller flera flyg från Kabul flygplats till Tbilisi i Georgien på fredagen. Det ska enligt meddelandet handla om ett gemensamt nordiskt militärflygplan.

För att kunna resa med flyget krävs ett giltigt svenskt pass.

"Stora svårigheter"

I meddelandet rekommenderas svenskar att ta sig in på flygplatsen via en viss ingång. Där står också att UD inte kan bistå med transporter till flygplatsen.

"Du måste själv bedöma om det är möjligt att säkert ta dig till flygplatsen från där du befinner dig", står det i meddelandet TT tagit del av.

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar på Twitter att UD informerat svenskar om evakuering, samt att ambassaden informerat lokalanställda afghaner om evakuering.

Den så kallade svensklistan omfattar cirka 400 namn. De har hört av sig till UD och begärt om hjälp med att lämna Afghanistan.

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter:

"Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder."

Skickar soldater

Finland har fattat beslut om att skicka soldater till Kabuls flygplats för att säkra landets pågående evakueringsoperation.

Svenska UD har personal på Kabuls flygplats. Enligt utrikesminister Linde har den "de resurser som behövs" för det fortsatta evakueringsarbetet.

På frågan om Sverige har soldater på flygplatsen svarar en källa på regeringskansliet att "olika länder har olika sätt att sköta säkerheten".

Svenska UD har tidigare använt sig av privata säkerhetsföretag i riskzoner, bland annat för att skydda ambassadpersonal. TT har dock inte fått bekräftat att sådan säkerhetspersonal används vid den nu pågående evakueringen.

Tyska medborgare och lokalanställda afghaner väntar i ett tyskt militärflygplan på att bli evakuerade från Kabul. Arkivbild.
Tyska medborgare och lokalanställda afghaner väntar i ett tyskt militärflygplan på att bli evakuerade från Kabul. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!