EU-sändebud vädjar om dödsdömd svensk-iranier

EU:s Iransändebud Enrique Mora vädjar till Iran om att frige den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, rapporterar AFP.

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade forskaren Ahmedreza Djalali i november 2017.

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade forskaren Ahmedreza Djalali i november 2017.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Politik2022-05-13 14:59

"Jag vill understryka att jag i Teheran lyfte behovet av att stoppa avrättningen av Ahmadreza Djalali och bad om att han ska friges på humanitära grunder", skriver han på Twitter i dag.

Mora är EU:s representant i samtalen om ett nytt kärnenergiavtal mellan EU och Iran, där förhandlingar skett i dagarna.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet. Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

Den 4 maj meddelade en halvstatlig iransk nyhetsbyrå att Djalali ska avrättas den 21 maj – drygt sex år efter det att han dömts för spioneri i en kritiserad rättegång i Iran.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!