EU-topp hoppas på oljesanktioner mot Ryssland

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har inte kastat in handduken. Han hoppas på ett beslut om EU-sanktioner mot rysk olja på EU-toppmötet nästa vecka.
–Vi jobbar väldigt hårt för att lösa frågan. Det finns olika förslag på bordet från EU-kommissionen, säger han på en pressträff med Sveriges statsminister.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har inte gett upp möjligheten att få ett EU-beslut om sanktioner mot rysk olja nästa vecka.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har inte gett upp möjligheten att få ett EU-beslut om sanktioner mot rysk olja nästa vecka.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-05-25 12:10

Charles Michel uppger att han träffade flera EU-ledare för att diskutera frågan i tisdags och har fortsatt diskussionen med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) i Stockholm under onsdagen.

– Jag är fortfarande övertygad om att vi kan lösa frågan före EU-toppmötet. Det kräver mycket dialog och politiska ansträngningar och vi jobbar väldigt hårt för att bevara enigheten. Det är väldigt viktigt, men det är också viktigt att knäcka den ryska krigsmaskinen och försöka skapa ett tryck på Kreml för att få ett slut på kriget, säger han.

Magdalena Andersson tillägger att Sverige stödjer detta arbete fullt ut.

– Från svensk sida vill vi vara konstruktiva och vi vill gå vidare med ytterligare sanktioner mot Ryssland, säger hon.

Förvånande enighet

Inför toppmötet den 30–31 maj har det dock framstått som allt svårare att få till ett EU-beslut om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland, med någon form av sanktioner mot rysk olja.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har spelat ner utsikterna då det inte ser ut att gå att nå enighet bland EU-länderna, med Ungern som den kanske mest uttalade motståndaren.

Kring de fem befintliga sanktionspaketen mot Ryssland har EU-länderna visat upp en enighet som förvånat många utomstående bedömare och säkert många av medlemsländerna.

EU har efter Rysslands attack mot Ukraina den 24 februari bland annat fört upp över 800 ryssar och 30-talet ryska företag på sanktionslistor. Unionen har även frusit den ryska centralbankens tillgångar i EU och slängt ut sju ryska banker ur Swift-systemet, som används för kommunikation vid internationella banköverföringar.

"Vi ger inte upp"

Inför toppmötet har det även dykt upp förslag om att det ska bli möjligt att finansiera stöd till Ukrainas återuppbyggnad genom att sälja beslagtagna ryska tillgångar.

– Det är svårt, men vi ger inte upp och vi jobbar hårt. Jag hoppas verkligen att vi återigen kan visa att vi är eniga. Detta toppmöte på måndag-tisdag är ett väldigt viktigt tillfälle för oss att uppvisa vår enighet, säger Michel.

Frågan om att fasa ut rysk energiimport var uppe redan på EU-toppmötet i Versailles i början av mars, konstaterar han vidare.

– Vi vet att det är viktigt att vi får ett slut på vårt beroende av fossila bränslen från Ryssland, säger Michel.

Att gå från ord till handling är dock svårare, konstaterar han.

– Vi måste hitta konkreta lösningar så att vi skyddar våra ekonomiska intressen, säger Michel.

Magdalena Andersson beskriver det som en svår omställningsperiod.

– Det kommer att bli svårt. Det råder inga tvivel om det. Men det är rätt sak att göra, både när det gäller säkerhetspolitiken – att inte vara så beroende av Ryssland – men vi vet också att detta är rätt sak att göra för att hejda klimatförändringarna. Detta är rätt tillfälle att göra detta ur flera perspektiv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!