Från och med den 15 april ska Arbetsförmedlingen erbjuda ett slags intensivår för nyanlända. Fokus under året kommer att ligga på "språkintensiva och arbetsplatsnära insatser" för att korta vägen till arbetsmarknaden, enligt regeringen.
– Alla individer som kommer till Sverige har olika förutsättningar, för vissa tar det längre tid, för andra går det snabbare. De vi vill ge möjligheter till är de som inom ramen av ett år kan komma in i jobb, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Deltagare handplockas
Enligt de preliminära bedömningar som Arbetsförmedlingen har gjort kommer en femtedel av de som deltar i etableringsinsatser vara aktuella för insatsen. Intensivåret kommer inte gå att söka till, utan myndigheten handplockar de som har förutsättningar för att klara av det.
– Vi räknar med ungefär 1500 personer första året, sedan kommer vi utvärdera och se på effekten, men det är där vi kommer att starta, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
För att kunna delta i programmet behöver den nyanlända ha minst ett år kvar på etableringsprogrammet och ha möjlighet att delta på heltid. De uppmuntras också att söka en mentor och delta i aktiviteter utöver programmet för att få bättre språkkunskaper.
100 miljoner avsatt
Enligt Maria Mindhammar finns redan infrastrukturen på plats men de har ännu inte något exakt startdatum. Arbetsförmedlingen har kompetensutvecklat 100 anställda som kommer att arbeta med projektet.
– Regeringen har sagt att de vill satsa ungefär 100 miljoner på det här innevarande år, säger Maria Mindhammar angående vilka resurser som projektet fått.
Det planeras även för att de som genomfört intensivåret ska få ett kunskapscertifikat för att de nått de högt satta målen för yrkeskunskap och språk.
Intensivåret är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.