Expert: Besvärande för Sveriges Natoansökan

Domen om att det var fel att neka koranbränningar i Stockholm försvårar Sveriges Natoprocess, säger tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin. Men på sikt lär Sverige släppas in.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Politik2023-04-04 12:30

– Det klart att det är något som försvårar den redan svåra Natoanslutningsfrågan, det är så lätt för Turkiet att haka på detta, säger Sahlin som är verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri).

Även om valkampanjen i Turkiet inför valet den 14 maj domineras av jordbävningskatastrofen i februari så är Sveriges Natoansökan också ett aktuellt ämne.

– Jag befarar att det här är något som plockas upp i den turkiska valkampanjen och av Erdogan personligen i fler låsande uttalanden, säger Sahlin.

Samtalen avbröts

Oppositionen i Turkiet, som enats kring presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu, ogillar också koranbränningar starkt. Även om det skulle bli en regimförändring i landet så är inte förvaltningsrättens besked till fördel för Sverige, fortsätter han.

När den högerextreme dansksvenske politikern Rasmus Paludan fick tillstånd att bränna Koranen framför Turkiets ambassad i Stockholm så möttes det av kraftiga reaktioner från Turkiet och muslimska länder. Samtalen med Sverige och Finland om Natointrädet avbröts.

– Det väckte ursinniga kommentarer och togs till intäkt för att ställa in processen kring det här trilaterala avtalet. Det blev huvudskälen och inte att Sverige skulle utvisa flera personer, säger Michael Sahlin.

President Recep Tayyip Erdogan sade också att så länge Sverige tillåter att Koranen bränns och förstörs så kommer Turkiet inte att säga ja till Sveriges Natoansökan.

"Besvärande för Billström"

Samtidigt ser Michael Sahlin inte risken att förvaltningsrättens dom skulle göra att Turkiet helt nekar Sverige Natointräde på sikt. Detta eftersom det finns ett tryck från andra Natoländer för att Sverige ska få gå med.

– Is i magen och lugn i kurvan, säger han.

Finland har en lag om trosfrid som förbjuder koranbränningar och den kan vara en bidragande faktor till att Turkiet sade ja till Finland före Sverige, enligt Sahlin. Finland har inte heller "stuckit ut näsan" vad gäller kritik mot brist på mänskliga rättigheter i Turkiet och inte heller haft lika många kurdiska företrädare i landet.

Domen kommer med dålig tajming. Utrikesminister Tobias Billström (M) är i dag är i Bryssel för Natos utrikesministermöte där han träffar turkiska företrädare.

– Det är besvärande för Billström att det här utlåtandet kommer i dag. Men jag skulle nog kunna tänka mig att man har tipsat turkarna på förhand att det här kan komma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!