Expert om nya rådgivaren: Skickar en signal

En nationell säkerhetsrådgivare åt regeringen har utsetts. Det är ett tecken på kursändringen inom svensk internationell politik, enligt den säkerhetspolitiska experten Jan Hallenberg. –Det är signalmässigt viktigt, säger han.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-11-10 14:14

Regeringens val av nationell säkerhetsrådgivare föll på Henrik Landerholm.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet, säger att rådgivaren kommer att fylla en potentiellt viktig funktion. Hur den funktionen ska se ut ska Landerholm själv utreda.

Men inrättandet av rollen visar att säkerhetspolitiken har blivit viktigare för Sverige i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina, enligt Hallenberg.

– Säkerhetspolitikens tyngd, enligt den nya regeringens bedömning, manifesteras av att man utser en sådan här person, säger han.

Olika skolor

Inom internationell politik finns det konkurrerande tankesätt, förklarar Jan Hallenberg. Ett kallas idealism, att stater ska förhandla och stödja varandra, grovt förenklat. Ett annat är realism, där stater ser till sitt eget bästa och ibland går till väpnad konflikt.

Sverige har bytt riktning, säger Hallenberg.

– Sverige var tidigare en ganska idealistisk stat. Det här är mer realism. I länder med liknande situationer med säkerhetspolitiska utmaningar förstärker man ofta de rådgivande positionerna på den här ledden.

Hallenberg – som är tydlig med att han tidigare har haft Landerholm som chef – säger att han inte ser några problem med att den nationella säkerhetsrådgivaren och statsminister Ulf Kristersson har varit vänner sedan barnsben.

– Herrarna känner varandra. Det är inget fel. Att det finns ett förtroende mellan regeringschefen och den här personen skadar inte, säger Hallenberg.

"Rik erfarenhet"

Samtidigt finns det en politisk koppling.

– Han är moderat. Det är ingen tillfällighet. Han är inte vilken säkerhetspolitisk expert som helst.

Potentiella nackdelar, som risken för svågerpolitik, övervägs av fördelarna, enligt Hallenberg.

– Han har stora kunskaper inom den här sektorn. Jag ser det mer som en fördel att han har goda relationer med regeringschefen.

Henrik Landerholm är reservofficer och har tidigare varit ordförande i försvarsutskottet, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar och var verksam i Afghanistan när svenska soldater fanns där, bland annat.

– Han har en rik erfarenhet inom den här sektorn, det måste man säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!