Expert om OIC-beskedet: Jag ser inget nytt

Den resolution som islamiska samarbetsorganisationen OIC publicerade efter måndagens möte innehåller inte mycket nytt. Det anser professorn Said Mahmoudi. –Det betyder att det bara är tomma ord. Det säger saker som de vet inte kommer leda till något.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, ser inte mycket nytt i den överenskommelse som islamiska samarbetsorganisationen OIC presenterat. Arkivbild.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, ser inte mycket nytt i den överenskommelse som islamiska samarbetsorganisationen OIC presenterat. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-07-31 23:32

Resolutionen som de 57 medlemsstaterna i OIC gemensamt släppte efter det extrainkallade mötet uppmuntrar länderna till att vidta egna åtgärder, men säger inget om gemensamma handlingar eller likartat agerande.

– Det visar eventuellt att det inte råder enighet bland medlemmarna om hur och vad de ska göra. Där finns inga gemensamma stränga åtgärder utan de lämnar till varje land att bestämma och jag ser det som en ganska mild reaktion, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i Internationell rätt vid Stockholms universitet.

Han poängterar att han inte har läst originalet själv utan uttalar sig utifrån den rapportering som skett, men han tror att mötet kan ha haft ett annat syfte för OIC.

– De kan redovisa för interna bruk att de har samlats, diskuterat och kommit överens om åtgärder men jag ser inget nytt eller strikt vid sidan av vad de redan har gjort.

Redan genomförda

Vad gäller de politiska åtgärderna som nämns i resolutionen poängterar Said Mahmoudi att det är åtgärder som redan har gjorts.

– De säger något som redan är gjort nämligen att kalla upp ambassadörer för överläggningar, alltså protestera och säga att vi är missnöjda. Men inga andra stränga åtgärder och det finns andra politiska åtgärder som är mer stränga om de vill som att avbryta diplomatiska relationer eller minska ambassadpersonal som är ett klart tecken på att man är missnöjd i relationen. Det är tecken på att de är väldigt försiktiga gemensamt, anser han.

TT: Är det lama åtgärder i resolutionen anser du?

– Ja, det var väntat. Jag tror att det ligger i organisationens natur för även vid tidigare tillfällen har de flesta hårda, stränga åtgärder som vidtagits gjorts av individuella stater. Så det är precis som namnet säger: en samarbetsorganisation och ingen internationell organisation för att fatta gemensamma starka beslut i olika frågor, det är bara samordning i den mån det går.

Frågan har redan lyfts

Said Mahmoudi tror inte att Sverige kan vänta några åtgärder den närmaste tiden, men flera ansökningar om protestaktioner har lämnats in, bland annat en som ska äga rum utanför Irans ambassad i veckan. Om den genomförs kan det leda till ytterligare agerande, tror han.

– Om de gör något, har det inget med resolutionen att göra. Då är det möjligt, till och med troligt om jag gissar högt, att Iran att bli tvunget att vidta strängare diplomatiska åtgärder, men det återstår att se.

OIC skriver också att de kommer föra frågan vidare både på EU- och FN-nivå.

Said Mahmoudi påpekar att organisationen mellan 1999 och 2011 försökte föra frågan om internationella överenskommelser som förbjuder handlingar som dessa men att den då inte lyckades få stöd för frågan i FN:s generalförsamling.

– Det betyder att det bara är tomma ord. Det säger saker som de vet inte kommer leda till något.

TT: Men kan det inte vara annorlunda nu?

– Det är möjligt. Det har gått tio år och det har förekommit flera situationer mot andra religioner med, så de kanske tycker att de är värt att försöka igen. Men hur utgången blir är svårt att se i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!