Experter: C har lÄst in sig i det röda blocket

Centerpartiets budgetbesked innebĂ€r ett tydligare kliv in i det röda blocket, anser tvĂ„ statsvetare. Men den ökade tydligheten vĂ€cker i sin tur nya frĂ„gor. –Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att se vad för politik de skulle föra frĂ„n den hĂ€r sidan, sĂ€ger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Annie Lööfs (till höger i bild) besked om att Centerpartiet stödjer regeringens vÄrÀndringsbudget innebÀr ett tydligare kliv mot det röda blocket och statsminister Magdalena Andersson (S) (till vÀnster i bild), sÀger tvÄ statsvetare. Arkivbild.

Annie Lööfs (till höger i bild) besked om att Centerpartiet stödjer regeringens vÄrÀndringsbudget innebÀr ett tydligare kliv mot det röda blocket och statsminister Magdalena Andersson (S) (till vÀnster i bild), sÀger tvÄ statsvetare. Arkivbild.

Foto: TT

Politik2022-06-13 12:55

Centerpartiet kommer att rösta för regeringens vÄrÀndringsbudget. Det meddelade partiledaren Annie Lööf pÄ mÄndagen, efter att partiet nÄtt en kompromiss med regeringen om pensionsförslaget.

Beskedet innebÀr att Centerpartiet nu tydligare ingÄr i det röda blocket tillsammans med S, V och MP, sÀger statsvetaren Marja Lemne.

– Nu har C definitivt lĂ„st in sig i det röda blocket. Vi har tvĂ„ tydliga block igen, fast de ser inte ut som de gjorde inför förra valet, sĂ€ger hon.

Kan gynna Liberalerna

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, gör samma analys.

– Men i praktiken innebĂ€r det egentligen ingen större skillnad. Det har varit uppenbart att C stödjer S. Kanske kan de till och med kan tĂ€nka sig ett regeringssamarbete, det Ă„terstĂ„r att se, sĂ€ger han.

Det Àr en anpassning till Centerpartiets nya vÀljarunderlag, sÀger Tommy Möller.

– Allt fler centerpartistiska sympatisörer definierar sig som vĂ€nster snarare Ă€n höger, sĂ„ pĂ„ det sĂ€ttet finns det en logik i det hĂ€r agerandet. Generellt sĂ„ anpassar partier som fĂ„r nya vĂ€ljare sin politik till de nya grupperna, med resultatet att de gamla kĂ€rnvĂ€ljarna kan kĂ€nna en sorts osĂ€kerhet, sĂ€ger han.

Det i sin tur skulle kunna innebÀra att liberala, mittenorienterade vÀljare som vill ha en borgerlig regering i stÀllet vÀnder sig till L nÀr det Àr dags att gÄ till valurnorna, tror de bÄda statsvetarna.

– Det Ă€r en chansning man tar, sĂ€ger Marja Lemne.

Stora olikheter

Men den ökade tydligheten vÀcker ocksÄ nya frÄgor. Inte minst om och hur Centerpartiet ska kunna samarbeta med VÀnsterpartiet i ett underlag till en eventuell Socialdemokratisk regering efter valet.

– Det blir Ă€nnu svĂ„rare för Centerpartiet nĂ€r de nu tydligare ingĂ„r i det hĂ€r samarbetet, sĂ€ger Tommy Möller.

Olikheterna i politiken Àr stora, konstaterar Marja Lemne.

– Det Ă€r svĂ„rt att se vad det ska bli för politik, och vi har fortfarande inte hört Annie Lööf uttala sig tydligt om hur hon ser pĂ„ samarbete med V. För vĂ€ljarna Ă€r det fortfarande lite oklart vad den sidan stĂ„r för, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Det behövs tydliggörande var Centern stĂ„r. Partiet har haft en sjunkande tendens i opinionsundersökningarna, frĂ„gan Ă€r om det hĂ€r Ă€r vĂ€gen tillbaka eller inte.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!