– Det blev så, att borgfreden i alla fall just nu är upphävd, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet, till TT efter partiledardebatten.
TT: Det blev så hårt som du trodde?
– Ja, kanske ännu hårdare – i alla fall i den första delen, om smittspridningen.
– Det var ganska hårda tag i kritiken mot regeringen från oppositionens sida, fortsätter Möller.
Sveriges coronastrategi har misslyckats kapitalt, skrev Åkesson i en debattartikel på DN. Sverigedemokraternas (SD) partiledare kräver nu statsepidemiolog Anders Tegnells avgång, och med det bryter han den relativa konsensus som har funnits kring den svenska strategin.
– Nu kräver Åkesson att man ska lägga om kursen helt och hållet och det innebär ju ett klart brott mot borgfreden, den är därmed upphävd. Det är inget annat parti som har krävt detta tidigare utan man har suttit still i båten överlag, även Sverigedemokraterna, säger Möller.
"Kejsaren är naken"
Jimmie Åkesson håller med om att freden är över, i alla fall för hans del.
– Vi har haft en tid av något slags borgfred, men nu när vi ser resultatet att Sverige sticker ut och tusentals har dött, måste vi agera. Jag är ledsen om det blir dålig stämning, men någon måste våga ta bladet från mun och säga att kejsaren är naken och diskutera detta på en politisk nivå, sade Jimmie Åkesson till TT före debatten.
I den andra delen av debatten, som handlade om hur ekonomin och arbetsmarknaden påverkats av coronakrisen, tycker Möller att Centerpartiet och Liberalerna – som i och med januariuppgörelsen slutits en rad överenskommelser med regeringen – mer lät som reellt borgerlig opposition.
– Men i sak kanske man i dessa frågor egentligen står närmare Kristdemokraterna och Moderaterna, säger Möller.
Åkessons utspel kan ha förändrat det politiska klimatet i krisen och förändrat spelplanen, säger Möller.
TT: Tror du att den här debatten var startpunkten på en mer öppet konfliktfylld tid i svensk politik?
– Ja, det tror jag. Det finns en tidsmässig logik i det. Det normala mönstret vid sådana här kriser är att man inledningsvis tonar ner partipolitiska meningsskiljaktigheter, men nu har det gått ganska lång tid, svarar Möller.
Oväntat eniga
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, anser att oppositionspartierna uppträdde oväntat enat mot regeringen.
– Bortsett från diskussionen om LAS var oppositionen ganska samlad. Jonas Sjöstedt agerade som en riktig oppositionsledare, säger Lemne.
Vinnare i debatten tycker hon var Ulf Kristersson (M) som var tydlig i sina ståndpunkter. Samtidigt hamnade Stefan Löfven (S) i skuggan.
– Han såg mest bister ut. Per Bolund (MP) var den i regeringen som kom fram mest i debatten, säger hon.
Mer om äldrevården
Lemne tror att diskussionen om äldrevården är här för att stanna.
– Den diskussionen kommer man inte att kunna gräva ner, det var väldigt tydligt i debatten, säger hon.
Samtidigt förvånades hon av att regeringen inte ifrågasattes mer om hur mycket man lyssnat på bara en sorts expertis.
– Inom forskarvärlden råder det ofta oenighet. Jag var förvånad att man inte ifrågasatte regeringen mer på att man bara lyssnat på en myndighet och en viss expertis. Men här debatterade man mest vad som görs i det akuta läget, säger Marja Lemne.
Konkreta besked var det få av under debatten. Men Marja Lemne noterade att debatten kring den höjda a-kassans vara eller icke vara efter krisen var ett undantag.
– Löfven sa inte nej, utan att besked skulle ske vid nästa budget. Sedan var det överraskande att Jimmie Åkesson och Nyamko Sabuni höll med varandra om att det behövs en stärkt a-kassa även om ingen utav de gick närmare in på hur det skulle se ut, säger hon.