Extra hjälp till Gaza – "Oerhörd situation"

Sida ger ytterligare 60,8 miljoner kronor i humanitärt stöd till den utsatta civilbefolkningen i de palestinska områdena. –Vi kan inte utesluta möjligheten att det kan komma ytterligare stöd om situationen förvärras ytterligare, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.

Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd. Arkivbild.

Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-11-08 19:26

Sedan den 7 oktober har situationen i de palestinska områdena allvarligt försämrats. Därför ser biståndsmyndigheten ett behov att öka det humanitära biståndet till dess samarbetspartner som jobbar med att möta behoven hos den hårt drabbade befolkningen.

– De humanitära behoven har ökat och människor, i framför allt Gaza, befinner sig i en oerhörd situation, säger Wernerman.

Han säger att stödet är öronmärkt för de palestinska områdena, men eftersom läget är som mest allvarligt i Gazaremsan kommer stödet att prioriteras dit.

Det är viktigt att se situationen i ett bredare perspektiv, enligt Wernerman.

– Det är en otroligt allvarlig situation i Gaza just nu och vi följer utvecklingen på Västbanken nära, och den är också mycket oroande. Det finns en rädsla för att situationen och konflikten kan komma att eskalera bortom Gaza. Tyvärr kan man nog säga att det alltid kan bli värre.

Stödet ska se till att livräddande hjälp i form av mat, vatten, sjukvård och skydd kommer fram till befolkningen. Wernerman understryker vikten av att det humanitära tillträdet i Gaza förbättras.

I förra veckan annonserade regeringen ett stödpaket på 150 miljoner kronor till Gaza. Sidas stöd på drygt 60 miljoner är ett komplement till det.

Fakta: Sidas bistånd till de palestinska områdena

Totalt bistår Sida med drygt 195 miljoner i humanitärt bistånd till de palestinska områdena 2023.

Innan den 7 oktober – då Israel förklarade sig vara i krig efter Hamas terrorattacker in i södra Israel från Gazaremsan – hade Sida bidragit med humanitärt bistånd som omfattade nära 134 miljoner och som bland annat fokuserade på stöd till hälsa, sjukvård, mental hälsa, vatten och energi, mat och försörjningsmöjligheter.

Regeringen beslutade den 10 oktober att pausa det långsiktiga utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena och gav Sida i uppdrag att göra en översyn av det samlade biståndet. Uppdraget ska vara färdigt senast den 1 december 2023. Det humanitära biståndet påverkas inte av denna paus.

Källa: Sida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!