Regeringen beslutar på onsdag om en lagrådsremiss som ska lägga grund för den sedan tidigare aviserade primärvårdsreformen.
Tanken är att primärvården ska vara navet i svensk sjukvård, vilket ska leda till ökad tillgänglighet.
– Men en hel del arbete återstår innan vi är där, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Regeringen vill få fler att lista sig på en vårdcentral, men det blir likt i dag inget tvång. Däremot måste regionerna tillhandahålla en digital listningstjänst, som de även måste informera patienterna om.
Listning får bara göras hos en vårdgivare vars verksamhet utförs i regionens regi eller om det finns ett kontrakt med regionen. Vårdgarantin ska bara gälla där man är listad.
Enligt Hallengren är meningen att patienter ska få byta vårdcentral högst två gånger per tolv månaders period, men undantag tillåts.
Är besvikna
Tanken är att det både ska vara bättre för patienten att ha kontinuerlig kontakt med samma vårdgivare och att det ska bli lättare för vårdcentraler att planera sin verksamhet.
En central del av hela reformen är att garantera patienter en fast läkarkontakt.
I lagförslaget görs ett förtydligande i patientlagen om att man ska kunna få välja en fast läkare hos den vårdgivare där man är listad.
Läkarförbundet hade velat se ett "skarpare" förslag, där patienterna listar sig direkt hos en namngiven läkare och inte en vårdcentral.
– Vi är besvikna, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
"Sämst i klassen"
Hon uppger att de allra flesta i befolkningen redan är listade på en vårdcentral och att det inte gjort någon skillnad för att öka tillgängligheten i vården.
– Sverige är fortsatt sämst i klassen när det gäller tillgänglighet till och kontinuitet i hälso- och sjukvård. I många europeiska länder är det närmast hundra procent av befolkningen som är listade på läkare, säger Rydgren Stale.
Hon pekar på att andelen som har en fast läkare minskat från 42 till 26 procent på senare år.
Rydgren Stale hänvisar också till en undersökning från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
– Den har visat att en fast läkarkontakt och kontinuitet främjar både patientsäkerhet och effektivitet, säger hon.
Brist på läkare
Lagförslaget ska träda i kraft 1 juli 2022. Men det innebär inte att alla invånare som vill kommer att kunna få en fast läkarkontakt då.
Orsaken är att det finns en brist på allmänläkare i landet.
– Sverige behöver fler specialister i allmänmedicin, det är ju primärvårdens egen läkarspecialitet, säger Hallengren.
Ett delmål är att minst 55 procent av befolkningen och 80 procent av de på särskilt boende ska ha en namngiven fast kontakt inom primärvården i slutet av 2022.
Regeringens lagförslag innebär även att regionerna ska få dela upp sitt område i flera vårdvalssystem, till exempel om det finns stora socioekonomiska skillnader eller stora skillnader i befolkningstäthet mellan delar av regionen.
– Då är det rimligt att man kan anpassa ersättningen till vårdgivarna, säger Hallengren.
Regeringen anser också att det i högre grad än i dag bör bli möjligt att få tillgång till både fysisk och digital vård på vårdcentralen.
– Regionerna bör ställa höga krav på både fysisk och digital tillgänglighet på utförare som bedriver primärvård, säger Hallengren.