FHM: Res smittsäkert i påsk

Antalet fall med bekräftad covid-19 fortsätter att öka i Sverige, bland annat i Stockholmsregionen och Västra Götaland. Folkhälsomyndigheten uppmanar därför människor att resa säkert under påskledigheten.

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2021-04-01 14:05

– Är man osäker är det bättre att stanna hemma, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten och understryker att man måste kunna isolera sig om man blir sjuk på sitt resmål.

Dessutom gäller liksom tidigare att man undviker nya kontakter på resmål samt under resan. För den som ska till populära påskresmål – så som fjällen – gäller det att tänka på att hålla avstånd.

– Planera dina aktiviteter så att du kan undvika trängsel.

Möjlig öppning

Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet fall av covid-19 fortsätter att öka – särskilt i storstadsregionerna, något som även ger avtryck i vården.

– Stockholm har haft en uppåtgående trend och den ser ut att fortsätta, säger Sara Byfors om antalet smittfall och fortsätter:

– Västra Götaland är något ojämnare, men trenden är densamma, att man haft en ökning under en längre period.

I Skåne ser det däremot annorlunda ut. Positivt – men det gäller att se upp så smittan inte sätter i gång att öka igen, understryker Byfors.

– Men man kan även se en viss tendens även här, det gäller att hålla i.

Med anledning av smittläget meddelande regeringen i veckan att flera av restriktionerna som är på plats kommer att förlängas till den tredje maj. Enligt Sara Byfors är det datumet en möjlig tid för öppning – även om det ännu är oklart huruvida det kan bli aktuellt med en framflyttning igen.

– Vi har satt ett datum som vi tror är realistiskt, svarar hon och fortsätter.

– Det är realistiskt att tro att vi är i ett bättre läge den tredje maj men vi kan ju inte lova så klart.

Fortsatta restriktioner

Sara Byfors har tidigare uppgett att man räknar med restriktioner även i höst – även om det kommer ske i mindre omfattning.

Detta trots att det enligt beräkningarna kommer vara en stor andel av svenskarna som då redan fått möjlighet att få sin vaccination.

– Vi kommer att ha grupper i samhället där vaccinationstäckningen inte är lika god, till exempel bland barn och unga i skolan, säger hon och fortsätter:

– Vi vill inte ha en smittspridning som ligger i den gruppen som kan hoppa in i sårbara grupper, så det är ju en anledning.

Fakta: Dödsfall och smittade

Ytterligare 33 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har nu 13 498 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammantaget har 813 191 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 1 666 783 doser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 167 532 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 14,3 procent av den vuxna befolkningen. 499 251 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,1 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!