Finlands stridsflygsköp kan bli svensk smäll

Det var idel glada miner och vänliga ord när statsminister Magdalena Andersson (S) mötte sin finländska kollega Sanna Marin (S). Men snart kan Finland bjuda på en smocka, värd 100 miljarder kronor.

Finlands statsminister Sanna Marin tar emot Magdalena Andersson (S) på hennes första utlandsresa som statsminister.

Finlands statsminister Sanna Marin tar emot Magdalena Andersson (S) på hennes första utlandsresa som statsminister.

Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Politik2021-12-08 11:41

Som brukligt gick den första utrikesresan till Helsingfors för den nya svenska statsministern. På en pressträff framhölls den nära relationen mellan de båda länderna. Men på en punkt kan Finlands vägval bli en besvikelse för Sverige.

Inom kort ska landet besluta om nya jaktflygplan för ett värde på runt 100 miljarder kronor. Enligt uppgifter i finländsk media vill det finska försvaret köpa F-35 från amerikanska Lockheed Martin och nobba Saabs Jas Gripen.

Processen är i sitt slutskede bekräftar den finländska statsministern.

– Men jag kan varken kommentera olika anbud eller kandidater just nu – eller den fortsatta processen, säger Sanna Marin.

Inte heller Magdalena Andersson vill kommentera om hon gjort några sista-minuten-försök att övertyga Sanna Marin om Jas Gripens fördelar eller om hon blir besviken om Finland nobbar svenska stridsflyg.

– Vi ska inte gå händelserna i förväg. Vi har ett svenskt erbjudande som ligger på bordet, men det finns också andra erbjudanden. Det är upp till den finska regeringen att fatta sitt beslut, säger Magdalena Andersson.

– Men med det sagt, jag som svensk statsminister kan bara säga att de svenska planen håller hög kvalitet och är mycket uppskattade av piloter.

Utöver försvars- och säkerhetsfrågor diskuterade de båda statsministrarna även kampen mot klimatförändringarna och skogsbruk, två frågor som står högt på EU-agendan och där Finland och Sverige har gemensamma intressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!