Fjärrundervisning i gymnasier -"om nödvändigt"

Gymnasier får nu möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel och smittspridning i lokalerna.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Politik2020-11-18 10:05

Tidigare har distansundervisning på grund av trängsel endast varit tillåtet för att undvika att elever ska bidra till att det blir trångt i kollektivtrafiken när de tar sig till och från sina gymnasieskolor.

Men vid en pressträff på onsdagen meddelade Utbildningsminister Anna Ekström (S) att gymnasierna från och med den 23 november också får möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel i skolan. Hon påpekade dock att skolorna i första hand ska överväga andra åtgärder för att göra det möjligt att hålla avstånd.

– Det kan handla om schemaläggning, använda alternativa lokaler eller förlänga skoldagen, sade Anna Ekström.

Utbildningsministern vill att fjärrundervisning ska användas bara om det verkligen är nödvändigt.

– Det ska inte förekomma mer fjärrundervisning i skolan än vad som behövs. För de allra flesta elever är närundervisning en bättre undervisningsform.

Fakta: Distansundervisning i gymnasiet

Regeringen har beslutat att göra en förändring i den förordning som reglerar gymnasiernas möjlighet att bedriva fjärr- och distansundervisning.

Beslutet innebär att gymnasieskolor som är öppna för eleverna delvis kan använda fjärr- och distansundervisning för att undvika trängsel i skolans lokaler.

Innan fjärr- och distansundervisning tas till som åtgärd ska huvudmannen först ha konstaterat att övriga åtgärder inom det ordinarie regelverket är uttömda.

Huvudregeln i skollagen är närundervisning.

Förordningsändringen träder i kraft den 23 november.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!