Fler kan få plugga och praktisera utomlands

Praktik på ett hotell i Spanien eller studier på ett universitet i Paris – fler ska få möjlighet till utbyte utomlands. Det vill EU se till och utökar satsningarna på utbytesprogram till 264 miljarder de närmsta sju åren.

Fler ska få möjlighet att göra utbyte utomlands när EU storsatsar på utbytesprogrammet Erasmus+. Arkivbild.

Fler ska få möjlighet att göra utbyte utomlands när EU storsatsar på utbytesprogrammet Erasmus+. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Politik2021-03-23 08:39

En ny version av EU:s utbytesprogram Erasmus+ ska ge tusentals fler möjlighet att studera utomlands. Nytt för programperioden åren 2021–2027 är att grundskole- och gymnasieelever omfattas.

– Skolor som vill samarbeta med andra skolor inom EU kan söka medel för det. Det kan vara klassutbyten, gemensamma projekt eller något särskilt ämne man vill samarbeta kring, säger Daniel Edquist, programdirektör för Erasmus+ i Sverige, och fortsätter:

– Det kan också vara enskilda elever som vill göra utbyte eller praktik i andra länder.

Erasmus+ riktar sig till alla elever i grundskolan och universitet samt lärare. Redan nu har 138 utbildningsorganisationer i Sverige fått ackreditering för att få finansiering från Erasmus+ under de närmaste sju åren.

Tusentals fler kan söka bidrag

Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som samordnar utbyten, studier och praktik utomlands. Förra programperioden (år 2014–2020) delades 2,6 miljarder ut i bidragsmedel från Erasmus+, en siffra som väntas öka ordentligt de närmsta åren.

– Kommissionen har haft en vision om att tre gånger så många ska kunna söka stöd. Det skulle innebära tusentals elever inom skola, yrkesutbildning och högskola, säger Daniel Edquist.

TT: Kan du ge något fler exempel på vad man kan få bidrag för?

– Det finns möjligheter att söka praktik i andra länder inom EU, från två veckor och uppåt. Ett typexempel kan vara att elever på en yrkesförberedande utbildning gör praktik fyra veckor på ett hotell i Spanien, eller inom tysk bilindustri. Alla yrkesförberedande utbildningar har praktik och den kan man då göra utomlands.

EU:s totala sjuårsbudget för utbytesprogrammet Erasmus+ utökas från 153 miljarder kronor till 264 miljarder kronor för att finansiera satsningen. De uttalade förhoppningarna är att stärka unga européers kompetens, göra dem mer delaktiga i samhället och stärka Europas konkurrenskraft efter coronapandemin.

Storbritannien faller bort

I och med Brexit har Storbritannien avsagt samarbetet med Erasmus+ och startat egna utbytesprogram. På grund av det kommer det finnas färre möjligheter till brittiskt utbyte framöver även om inte dörren är helt stängd.

– Inom yrkesutbildning och högskoleutbildning kan man fortfarande skicka studenter till praktik och studier i Storbritannien. Det finns en öppning i Erasmus+ för just det.

Nytt blir dock att svenska studenter behöver söka visum och uppehållstillstånd om man planerar att stanna i längre än sex månader. Andra projekt som tidigare kunnat genomföras via Erasmus i Storbritannien kommer att avslutas när avtalen löper ut.

Fakta: Vad är Erasmus+?

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Programmet ska ge européer möjlighet att studera, praktisera och få andra erfarenheter utomlands. Programmets budget bestäms i sjuårsperioder. År 2021 startar en ny programperiod som fortsätter till 2027.

Det heter Erasmus+ med ett plustecken eftersom projektet numera ger bidrag till fler utbyten än bara för högskolestuderande.

Källa: UHR och eu.se


Fakta: Vilka kan söka bidrag från Erasmusprojektet

Erasmus+ ger bidrag till:

Grundskolor och gymnasieskolor för finansiering för utbyten för sina elever, både i grupp och individuellt.
Kompetensutveckling och erfarenhetsutbyten utomlands för lärare och annan personal inom utbildningssektorn.
Utbyten för högskolestudenter – både studier och praktik.
Utlandspraktik för elever och studerande inom yrkesutbildning, både på gymnasienivå och yrkeshögskola.
Samarbets- och utvecklingsprojekt med organisationer i andra europeiska länder.

Källa: Universitets- och högskolerådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!