– Snabbtester är ett viktigt komplement. PCR-testerna är säkrast men det tar tid att få svaren, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT i samband med en pressträff.
– Möjligheterna att på plats kunna göra snabbtester fyller en viktig funktion och vi nämner specifikt äldreomsorgen och delar av vården. Man kanske kan identifiera fler (smittade) snabbare, tillägger hon.
Enligt Folkhälsomyndigheten, som uppdaterat anvisningar för hur och när snabbtester (antigen-tester) kan göras, är snabbtester användbara i lägen där personer inte uppvisar symtom men kan vara smittsamma. De ska utföras på ett säkert och korrekt sätt av utbildad personal, eftersom provets resultat är beroende av hur det genomförs. Testerna kan vara användbara på äldreboenden men också akutmottagningar för att utesluta att en person är smittad med covid-19.
Läkare ska bedöma
I grunden ska det också finnas en bedömning av en läkare att ett snabbtest bör göras, enligt SKR.
Provet kan ge svar på 15 minuter, jämfört med ett PCR-test som kan ta flera dagar att få svar på.
Bred användning av tester görs möjlig genom att SKR och regeringen har slutit en överenskommelse om betalning för dem. Det innebär att staten ersätter varje test med 300 kronor mot att regionerna åtar sig att utföra dem.
– Det är en tydlig signal om att man verkligen ska starta med snabbtester, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
Används redan
Snabbtester används redan i en del regioner.
– Jag uppfattar att de har tyckt att det har varit en värdefull del, säger Marie Morell men trycker särskilt på att snabbtesterna måste kompletteras med PCR-tester.
– Man kan inte bara förlita sig på snabbtestet, säger hon.
Överenskommelsen mellan regeringen och SKR gäller från årsskiftet. Marie Morell tror att testerna inte kommer igång i bred skala förrän då. Den närmaste tiden ägnas också mycket arbete till att få ut vaccin och börja vaccinera.