– Tröskeln för att utvisas har varit alldeles för hög, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).
Mellan 2015 och 2019 utvisades i snitt 677 utlänningar som begått brott i Sverige. Det motsvarar 4,4 procent av alla utlänningar som dömts för brott, enligt en utredning som presenterades förra sommaren.
Nu är regeringen klar med en lagrådsremiss som bygger på utredningens förslag. Bedömningen är att antalet utvisningar på grund av brott kommer att öka med minst 30 procent.
En utlänning får i dag utvisas om han eller hon dömts till ett strängare straff än böter och det finns en återfallsrisk.
Utvisningen kan ske även utan återfallsrisk, men då ska domen normalt vara minst ett års fängelse.
Väga tyngre
Regeringen föreslår nu att den gränsen sänks till sex månader.
Lagförslaget innebär också att även brott med lägre straff ska kunna leda till utvisning beroende på brottets karaktär. Till exempel om det handlar om ett angrepp på någons liv och hälsa, frihet eller frid och särskilt om brottet varit oprovocerat, begåtts mot äldre, skett inom en nära relation eller haft hedersmotiv, enligt Ygeman.
Domstolen ska dock fortfarande ta hänsyn till brottslingens anknytning till Sverige, särskilt familjeförhållanden och om brottslingen har barn. Men enligt regeringens lagförslag ska mer fokus läggas på om utlänningen etablerat sig i Sverige, till exempel genom att personen har ett jobb och lärt sig svenska.
– I dag kan det räcka med vistelsetid. Den som har vistats här länge, men inte kommit in i det svenska samhället, kan undgå att bli utvisad, säger Ygeman.
Inte folkbokförda
Under 2015–2019 var i snitt runt 90 procent av de som utvisades för brott inte folkbokförda i Sverige.
Ygeman tror att lagförslaget även kan leda till att fler kriminella, som bott länge i Sverige, men inte är svenska medborgare, kommer att utvisas.
– Ja, absolut. Det kommer att bli svårare för den som begår brott att få permanent uppehållstillstånd och lättare att bli utvisad, säger Ygeman.
Regeringen vill ta bort den nuvarande bestämmelsen om att det ska krävas synnerliga skäl för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige.
Regeringen vill även ta bort det absoluta förbudet att utvisa någon som kommit till Sverige före 15 års ålder och ersätta det med ett kvalificerat krav för utvisning.
M: Räcker inte
Moderaterna tycker inte att regeringens förslag är tillräckliga. M vill att utvisning ska vara möjlig även vid så låga fängelsestraff som 14 dagar.
Dessutom ska anknytning till Sverige, enligt M, inte alls väga tungt emot utvisning, om det inte strider mot internationella konventioner, till exempel rätten till familjeliv.
– Vår grundinställning är att om man kommer hit ska man följa svenska lagar, gör man inte det får det konsekvenser, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
M vill också utreda om utländska medborgare ska kunna utvisas utan att de dömts för brott, om de ingår i organiserad brottslighet och kan befaras begå brott.