Flera besvikna S-röster

Socialdemokraternas Natosväng väcker kritik inom partiet. Ungdomsförbundet SSU kräver att regeringen garanterar en kärnvapenfri zon över Norden, säger ordföranden Lisa Nåbo.

Lisa Nåbo, förbundsordförande i SSU. Arkivbild.

Lisa Nåbo, förbundsordförande i SSU. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-05-15 18:05

På söndagseftermiddagen tillkännagav Socialdemokraterna att partiet svängt i Natofrågan och nu förespråkar ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

SSU, som sedan tidigare tagit ställning mot Nato, är missnöjt med söndagens besked.

"Vi hade hellre sett en försvarsallians inom EU. SSU kräver nu av regeringen att de för kommande generationer garanterar ett Sverige fritt från kärnvapen, en kärnvapenfri zon över Norden och att utländska militärbaser aldrig etableras i Sverige", skriver SSU-ordföranden Lisa Nåbo i ett mejl till TT.

S-kvinnor emot

Även kvinnoförbundet S-kvinnor, med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll som ordförande, är kritiskt.

"S-kvinnor fortsätter att driva på för fred och nedrustning, ett arbete som blir ännu viktigare efter dagens beslut. Vi har varit tydliga med vårt nej till Nato och kommer nu arbeta för att Sverige förblir en kärnvapenfri zon och att den feministiska utrikespolitiken för trygga rättsstater stärks", säger Annika Strandhäll i ett skriftligt uttalande.

Partistyrelsen skriver i sitt besked att S ska verka för att Sverige "uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium".

Ändrat sin linje

SSU har tidigare varit emot ett gemensamt EU-försvar, men har ändrat linje och förespråkar ett utökat försvarssamarbete som ett alternativ till Nato.

"Unga är de som är mest kritiska till ett Natomedlemskap och det är ju förståeligt. Det är unga som riskerar att skickas i krig för att försvara andra länder. Den oron är det viktigt att man tar hänsyn till. Sverige måste fortsätta vara en röst och en kraft för fred", skriver Lisa Nåbo.

"Vi respekterar beslutet partistyrelsen har fattat. Det är en helt annan säkerhetspolitisk situation sedan Ryssland fullskaligt invaderat Ukraina, och vår närmsta allierade, Finland, som konsekvens söker medlemskap i Nato", avslutar hon.

Kritiskt Skåne

Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö från det Natokritiska Skånedistriktet, är besviken över partiets sväng.

– Nu är beslutet fattat, nu går vi vidare, säger han, och betonar att han varit tydlig med vad han tycker inför beslutet.

När han kom till partimötet vid lunch sade han:

– Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generationer ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp.

Kärnvapen oroar

Niklas Karlsson, ordförande i det tunga Skånedistriktet och vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, har varit tveksam till Nato, men de senaste dagarna har han ändå landat i ett ja och tycker att beslutet är rimligt under rådande omständigheter.

– Men det finns många delade meningar och det är många som fortfarande tycker att alliansfriheten skulle kunna tjäna Sverige väl, säger han.

Mattias Vepsä från Stockholm är skeptisk till ett Natomedlemskap. För honom, liksom för Niklas Karlsson, är det viktigt att det finns med en skrivning om att kärnvapen inte ska placeras ut i Sverige och att det inte ska finnas permanenta Natobaser här.

– Vi socialdemokrater vill ha en kärnvapenfri värld och för oss är det en självklarhet. Det borde vara en självklarhet för alla partier att ställa upp det som krav om man är redo att gå med, säger Mattias Vepsä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!