Flera gripna i Göteborg efter demonstration

Polisen upplöste Black lives matter-demonstrationen i Göteborg, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden. Flaskor har kastats mot polisen och fönsterrutor har krossats i köpcentret Arkaden. Flera polisbussar har skickats in och ett antal personer har gripits.

Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.

Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2020-06-07 18:01

– Flera har gripits, men jag vet inte hur många, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg, efter att en lugn demonstration i Göteborg övergått till oroligheter efter att den tillståndgivna demonstrationen lösts upp.

50 personer fick tillstånd att hålla en manifestation på Heden i Göteborg när staden blev den senaste i raden där Black lives matter-rörelsen uppmärksammades. Tillståndet gällde mellan 14 och 17 på eftermiddagen, men redan strax efter 13.30 hade flera hundra personer anslutit.

Inte ens en halvtimme senare var runt 2 000 på plats – och polisen beslutade att upplösa demonstrationen.

– Vi har runt 2 000 personer här och de tränger sig på mot podiet där det hålls tal. Så de kan inte upprätthålla den sociala distanseringen och man har tagit beslutet att upplösa demonstrationen, sade Christer Fuxborg till TT då.

Marsch genom centrala Göteborg

Strax innan klockan 15 hade de flesta lämnat Heden utan uppståndelse. Men demonstranterna skingrades inte, utan arrangerade istället en marsch från Heden längs med Vasagatan genom stora delar av centrala Göteborg.

Enligt TT:s fotograf på plats deltog ett väldigt stort antal personer. Polisen skriver på sin hemsida att man räknar marschen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst.

Strax efter klockan 15 beslutade polisen att upplösa även marschen från Heden. En stor grupp människor samlades då vid Götaplatsen, där mindre oroligheter utbröt.

Flaskor i luften

Demonstranter som suttit på knä vid Götaplatsen ropade åt polisen att göra detsamma, enligt TT:s fotograf på plats. När polisen inte gjorde som demonstranterna ville så reagerade några av dem.

– De kom flaskor farande i luften. Det var lite oroligt.

Polisen svarade genom att knuffa undan demonstranter som kom för nära, berättar TT:s fotograf, som även såg att en del demonstranter försökte hålla borta dem som agerade mot polisen.

Demonstranter har även brutit upp gatsten i Göteborg, enligt Fuxborg.

– Men jag har inte sett att någon skulle ha kastat gatsten, säger han.

Enligt honom pågick ett tumult vid Bältesspännarparken där en stor grupp demonstranter samlats.

– Vi hade lite bråk, först mellan demonstranter, och när det väl lugnade ner sig började de fokusera på att ge sig på polisfordon, säger Fuxborg.

Rutor krossade

Flera butiksrutor har också krossats i köpcentret Arkaden vid Brunnsparken, rapporterar GP. Det är oklart om något har stulits, men flera personer har setts springa in i Arkaden för att sedan lämna byggnaden.

Enligt polisen försöker man vid 17-tiden att ringa in vissa av demonstranterna vid Brunnsparken i centrala Göteborg.

– Det var några som var med i demonstrationståget som vi märkte inte var där av rätt orsak, och som vi punktmarkerat med civil personal. De har försökt starta bråk, kastat flaskor och sparkat mot fordon. Vi verkar ha fångat in en del av dem nere vid Brunnsparken, säger Fuxborg.

Några personer ska också ha försökt bryta upp dörrarna till köpcentret Nordstan, som varit stängt under dagen.

– Folk passar på. Det är det som är så tråkigt, att den här demonstrationen med det här budskapet får ett sånt här slut. Det är fel rubriker vi får läsa om i tidningarna i morgon, säger Fuxborg.

Uppgifterna om antalet gripna väntas senare.

– Det får vi summera när vi väl är färdiga, säger Christer Fuxborg.

Polisen har inlett en särskilt händelse inför Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.
Polisen har inlett en särskilt händelse inför Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!