Det svenska riksdagsvalet – och den kommande regeringsbildningen – uppmärksammas även i utländsk media. Stort fokus läggs vid Sverigedemokraternas framgångar och vid hur det nya politiska landskapet kan komma att påverka omvärldens bild av Sverige som ett progressivt land.
Enligt journalisten, sociologen och Sverigeexperten Dominic Hinde, som intervjuas i brittiska The Guardian, gör nu Moderaterna stora ansträngningar för att skydda Sverigebilden.
"De försöker att begränsa skadan genom att iscensätta en omfattande medieoperation för att på så sätt försäkra sina allierade i internationell media om att de är de förståndiga krafter som styr Sverige", säger han i den brittiska tidningen.
"Liberalerna mycket SD-skeptiska"
Tyska Süddeutsche Zeitung skriver om hur Sverigedemokraternas rötter och inställning i migrations- och utrikesfrågor kan komma att försvåra en framtida regeringsbildning.
"Liberalerna är fortfarande mycket skeptiska till SD, där ett antal av partiets grundare har rötter i nynazistiska miljöer. Bland annat råder oenighet om migrations- och utrikespolitiken, där SD kräver att Sverige ska få den mest restriktiva asyllagen i EU", skriver tidningen.
Den italienska dagstidningen La Repubblica skriver att det svenska valresultatet i och med Sverigedemokraternas framgångar är historiskt – och nämner även Ulf Kristerssons omdiskuterade möte med förintelseöverlevaren Hédi Fried 2018.
"Kristersson – som 2018 lovade en förintelseöverlevare att han aldrig skulle liera sig med ett extremhögerparti – blir troligtvis näste statsminister. Än gladare är dock SD:s partiledare Jimmie Åkesson – en tidigare webbdesigner från landsorten, som har haft en avgörande påverkan på ett val som kretsat kring kriminalitet och inflation", skriver tidningen.
Den franska tidningen Le Parisien skriver i stället om hur Ulf Kristersson kan behöva förlita sig på akrobatiska konster för att lyckas bilda en regering.
"Den tidigare gymnasten – och troligtvis blivande konservative statsministern Ulf Kristersson – måste lyckas med den akrobatik som krävs för att hålla samman de liberala, konservativa och nationalistiska krafterna – även på lång sikt", skriver tidningen.
Nordiska hälsningar
Det svenska regeringsskiftet uppmärksammas också i de nordiska grannländerna – bland annat av Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som i en tweet under onsdagskvällen kommenterade Magdalena Anderssons avgång.
"Vi är varandras viktigaste partners. Jag vill tacka Magdalena Andersson och Socialdemokraterna för ett nära och förtroendefullt samarbete", skrev han på Twitter och utlovade fortsatt god grannsämja.
Från Finland kom gratulationer till Ulf Kristersson från Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo efter onsdagskvällens besked.
"Sverige förtjänar en förändring under Moderaternas ledning", twittrade han.