Migrationsverket skickade i onsdags in en begäran om en lagändring till regeringen. Myndigheten anser att det är stötande att omkring 340 utlänningar, vars utvisningar inte kan verkställas, får samma tillgång till välfärdssystemen som flyktingar.
Malmer Stenergard håller med.
– Det är stötande att personer som bedöms vara säkerhetshot eller som är grova brottslingar får så generös tillgång till vår välfärd, säger hon.
Justitiedepartementet ska nu se över lagen i syfte att begränsa dessa personers rättigheter.
– Detta är en känd problematik som Migrationsverket fört fram tidigare, säger ministern.
Hon tycker det är anmärkningsvärt att den förra regeringen inte genomfört lagändringen tidigare.
Kan ej utvisas
De cirka 340 utlänningar som skulle beröras av lagändringen har bedömts som säkerhetshot eller misstänks för grova brott, till exempel krigsbrott, men har fått stanna i Sverige eftersom deras utvisning inte kan verkställas. Orsaken är att de i sina hemländer då skulle riskera dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling.
Av de cirka 340 har omkring 70 bedömts som säkerhetshot av Säpo.
Enligt nuvarande lag måste Migrationsverket utfärda ett tidsbegränsat uppehållstillstånd om utvisningen inte kan verkställas. Tillståndet kan sedan förlängas ett år i taget.
Samma rätt
Uppehållstillståndet ger dessa personer samma rätt till välfärdssystemet och till arbetstillstånd som flyktingar och andra skyddsbehövande.
Migrationsverket vill ändra lagen så man, i stället för uppehållstillstånd, ska kunna besluta om inhibering. Det innebär att utvisningen tillfälligt stoppas.
TT: Kan man dra in alla förmåner för den här gruppen?
– Det behöver vi naturligtvis titta på. Det är i alla fall glasklart ur mitt perspektiv att de inte ska få så omfattande tillgång till den svenska välfärden, säger Malmer Stenergard.
– Det är viktigt att vi sänder signaler om att man förväntas återvända till sitt ursprungsland, så snart det bara är möjligt.