– Oavsett om man bor på landsbygden eller i förorten så får man kämpa för saker som de flesta tar för givet. Där finns en närhet jag känner igen, säger Demirok till TT.
Han påminner också om att han som kommunalråd i Linköping jobbat med bland annat landsbygdsfrågor.
I valet tappade C mellan vart tredje och fjärde mandat i fullmäktige i många landsbygdskommuner. En förväntning finns nu på Demirok att han ska vinna tillbaka landsbygdsväljare åt partiet.
På frågan om vad skillnaden blir med Demirok som partiledare i stället för Annie Lööf, svarar han:
– Vi kommer att fokusera mer på de vardagsnära frågorna. Oavsett om det handlar om höga bränslepriser, skolan eller tryggheten kommer vi ge svar på de frågor människor har, säger han.
Är "förortskille"
Demirok är uppvuxen i Vårby gård, en förort utanför Stockholm.
– Jag vet vem jag är. Jag är en förortskille, sade han i sitt tacktal efter att ha blivit vald på partistämman i Helsingborg.
Demirok berättade att han tack vare en stöttande familj och sin bästa kompis blev den första i sin familj med en universitetsutbildning. Han tackade också den svenska skolan.
Skolpolitiken är ett område där han vill se förändringar i Centerns politik. Han vill att kommunala skolor, som tar ett större ansvar för att bereda plats åt alla barn, också får en större skolpeng.
Enligt honom innebär inte det att C nu blir mindre positivt till friskolor.
– Nej, det handlar inte om skolformen. Det handlar om att se till att de skolor som tar ett större ansvar också får en större budget. Många gånger är det kommunerna, säger han.
– Men på landsbygden är det oftast friskolorna som tar ett större ansvar.
Något för alla
Det finns de i partiet som anser att C blivit för mycket av ett vänsterliberalt storstadsparti.
I sitt tacktal hade Demirok med något för de flesta i partiet. Han lovade att kämpa hårt för att man ska kunna bo och leva i hela Sverige, för kvinnors och hbtq-personers lika rättigheter och för att få stopp på den grova våldsbrottsligheten.
Demirok lovade också att arbeta hårt för att kostnaderna för familjer och småföretag ska minska, bland annat genom skattesänkningar.
Partiets valberedning föreslog Demirok bland annat för att han har en god kommunikativ förmåga. Att C tappade på landsbygden förklaras av många centerpartister med att partiet inte lyckades nå ut med sin politik när andra partier bjöd över varandra för att få ned bränslepriserna.
Demirok anses också ha ett lyssnande ledarskap. Det finns de som anser att partiet blivit för toppstyrt och måste bli mer som ett folkrörelseparti igen.
Även om Demirok valdes enhälligt, så är inte alla övertygade om att han är rätt man för att vinna tillbaka de många landsbygdsröster C tappade i valet. Inför partiledarvalet på extrastämman hördes ett par kritiska röster i talarstolen.
Ombudet Bo Hagström från Skaraborg befarade att tiden för Centern rinner ut om man väljer en ledare från storstaden. Han var rädd för tidningsrubriker som "C överger landsbygden".
En lång rad andra talare skyndade dock snabbt upp i talarstolen och hyllade både Demirok och partiets valberedning som föreslagit honom.
Nej till SD
Riksdagsledamoten Helena Lindahl, Västerbotten, vill att partiet blir mer borgerligt. Hon har blivit känd för att kritisera Centerns samarbete med den förra rödgröna regeringen.
Lindahl hoppas att Demirok ska föra partiet mer åt höger, men är osäker på om det blir så.
– Vi har förlorat väldigt mycket landsbygdsväljare. Det går inte att sticka under stol med det. Jag tror det blir en stor utmaning att vinna tillbaka dem, säger Lindahl till TT.
TT: Varför har ni tappat?
– Det jag hör är att det är kanske mer allmänborgerligt sinnade som är besvikna. Många lämnade redan 2018 och många av dem ersattes av vänsterliberaler kanske, i städerna, säger Lindahl.
Muharrem Demirok uppger att det är för långt till nästa val för att diskutera vilka partier som Centern ska samarbeta med.
– Men en sak är säker. Jag och den nya partiledningen kommer inte att sätta oss i regeringssamarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.