Lilian Sjölund, liberal, säger att det nya högerblocket kan ha missbedömt SD, och att Jimmie Åkesson är valets segrare, "KD tappar, C tappar och Moderaterna blir frånsprungna av sitt nyvunna systerparti", skriver hon i bland annat Ljusnan.
"Kristdemokraternas aggressiva retorik och huvudlösa utspel har tack och lov inte gett utdelning", tycker hon.
Även Expressen, liberal, skriver i en osignerad ledare att Åkesson är den stora vinnaren, men säger att det beror på att Socialdemokraterna gick till val utan politik och i stället försökte göra valet till en folkomröstning om Sverigedemokraterna.
"Det verkar inte ha lett till seger, däremot till att SD vuxit ytterligare och tagit över rollen som Sveriges näst största parti. Det är djupt olyckligt", skriver ledarredaktionen.
"Succé eller fiasko?"
Blekinge Läns Tidnings liberala ledarredaktion tycker dock att Magdalena Andersson står för en "stark prestation", medan Moderaterna under Ulf Kristersson inte längre ser ut att vara landets näst största parti.
"Skillnaden mellan succé eller fiasko kommer att vara hårfin för Ulf Kristersson. Blir han ihågkommen som förloraren som lät SD gå om M i antalet röster och mandat? Eller vinnaren som kunde före en ny konstellation till makten? Några tiotusentals röster kan utgöra skillnaden."
Socialdemokratiska NSD:s Olov Abrahamsson säger att det ser ut att gå mot maktskifte, trots att Socialdemokraterna "imponerande" ser ut att växa. Trots det lutar det åt högerregering, enligt honom. Då kan det bli svårt att forma en "fungerande regeringspolitik", skriver Abrahamsson.
"Den som går igenom de fyra högerpartiernas respektive budgetmotioner och program kan tvärtom konstatera att kraven spretar åt alla håll och kanter", skriver han.
Corren, obunden borgerlig, säger att det är lätt att peka ut Sverigedemokraterna som valets vinnare, men att det finns ett "men".
"SD:s framgång kan ha sabbat deras chans att på allvar prova på att vara ett regeringsunderlag. Framgången skedde nämligen på M:s bekostnad, framför allt då M förlorat väljare till SD. Och Ulf Kristersson är högersidans enda statsministerkandidat.", skriver Margareta Barabash.
Mer som i USA
Robert Sundberg skriver i en socialdemokratisk ledare i Dala-Demokraten att SD vuxit mer i Dalarna än i riket i stort och att det uppenbart är ett missnöje bland tidigare M-, C- och S-väljare.
"Det återstår att se om de SD-röstande väljarna blir nöjda med en ny regerings politik och om den ger förbättringar för dem gällande det som de varit missnöjda på, särskilt i kommuners yttre delar och på landsbygd."
Håkan Boström tycker i Göteborgs-Posten, oberoende liberal, att Sverige ser ut att fortsätta amerikaniseras politiskt, med två partigrupperingar.
"Borta är den tid då höger-vänsterröstningen tydligt följde klassgränserna", skriver han.
Problem i horisonten
Dagens Nyheter, även den oberoende liberal, uppmanar partierna att ta sig samman i sin osignerade huvudledare på måndagen. Detta eftersom Sverige står inför energikris, krig i Europa, ett Natointräde och klimatutmaningarna. Framför allt lägger DN ansvaret på Kristersson och Andersson.
"De måste axla uppgiften som ledare för statsbärande partier. Ta ansvar för att inte bara se till det egna partiets, utan också landets, bästa. Se till att det som måste göras blir gjort", skriver ledarredaktionen.
Ingvar Persson, vid oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, skriver att flera partier drog en suck av lättnad under valkvällen. Samtidigt väntar utmaningar för Kristersson att regera med stöd av Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, tror han. Men det är ändå ingenting jämfört med de stundande problemen som även DN nämnde – som nu också SD kan tvingas ta ansvar för att hitta lösningar till.
"Kanske sucken av lättnad till och med fastnade i halsen på valets segrare, Jimmie Åkesson", skriver Persson.