På regeringens begäran sade riksdagen i dag ja till att skicka en väpnad styrka för att evakuera framförallt svensk ambassadpersonal med familjer i Sudan.
Styrkan eller delar av styrkan finns redan i regionen och väntar på rätt tillfälle för att göra insatsen.
– Den är mycket farlig och mycket krävande, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
När evakueringen ska genomföras avgör Försvarsmakten och tidpunkten beror på situationen i huvudstaden Khartum.
– Säkerhetssituationen på marken förändras hela tiden, säger Jonson.
Det fanns på söndagen uppgifter om ett vapenstillestånd, som skulle kunna möjliggöra en snabb evakuering.
Tidpunkten beror också på hur Sverige kan samarbeta med andra länder som försöker få ut sina medborgare ur Sudan. Enligt uppgift till TT har dialog förts med bland annat Frankrike.
Läget förvärrades
Redan i onsdags fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att bistå ambassaden i Khartum med evakuering av svensk personal med familjer.
Då såg man framför sig att svenskarna skulle kunna ta sig till flygplatsen och att militär personal där skulle finnas på plats som skydd. Styrkans våldsmandat var då begränsat till självförsvar.
Sedan dess har säkerhetsläget försämrats. Därför bad regeringen i lördags riksdagen om ett utökat mandat för en militär insats. Det mandatet innebär en rätt att ta till vapenvåld mer offensivt.
Det kan innebära att svenska soldater tar sig in i Khartum, där strider rasar, för att hämta svenskar. Om de hindras på vägen ska soldaterna ha rätt att ta till våld. Det kan till exempel handla om fritagningar.
Enligt uppgift till TT ska Sudans regeringen ha sagt ja till insatsen.
Cirka 150 man
Försvarsmakten har genomfört evakuering utomlands tidigare, men denna insats är unik, enligt Jonson. Inte minst genom hur snabbt riksdagen fattat beslutet.
Riksdagens mandat innebär att regeringen kan låta Försvarsmakten utföra en evakueringsinsats med upp till 400 man.
Enligt uppgift till TT räknar man med att det i praktiken handlar om 140–150 man. Det rör sig om elitsoldater, med vana av luftburna insatser.
Jonson vill inte gå in närmare in på hur evakueringsinsatsen kan komma att utföras och vilka resurser styrkan har.
– Jag hänvisar till operationssekretess till förmån för skyddet för de soldater som behöver genomföra en mycket krävande och farlig insats, säger han.
Även ordförande i riksdagens utrikesutskott, Aron Emilsson (SD) understryker de stora riskerna.
– Det är ett betydande ansvar som regering och riksdag nu tar på sig. Men det finns inga alternativ, säger han.
Kan ej vänta
TT: Kan man inte vänta tills det har lugnat ned sig?
– Evakuering måste ske. Det handlar om att beredskapslager, förnödenheter, tillgång till proviant på ambassaden och hemma hos de ambassadanställda håller på att ta slut. Så det är ett oerhört kritiskt läge, säger Emilsson.
"För de svenska medborgarna i Sudan är situationen mycket allvarlig. Det är förenat med livsfara att förflytta sig ens korta sträckor i Khartoum, även med bepansrade fordon", står det i underlaget till riksdagens beslut.
Samtliga riksdagspartier står bakom insatsen.
– När svenska liv står på spel utomlands så är det viktigt att vi har en enighet om hur vi ska hantera det här, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
– Detta är ett oerhört farligt och komplicerat uppdrag. Kanske det farligaste som Försvarsmakten ska genomföra på många år.