Pål Jonson har träffat sin ukrainske motsvarighet Oleksij Reznikov i Odessa, men även besökt staden Mykolajiv, som sedan invasionens början nästan dagligen drabbats av ryska attacker.
– Det är klart att man bli berörd när man ser Rysslands brutalitet där de systematiskt har angripit skolor, universitet, förskolor och sjukhus, säger Pål Jonson till TT.
Syftet med den svenske försvarsministerns besök är att visa stöd, men också föra dialog om hur Sverige och EU framöver på bästa sätt kan utforma stödet till Ukraina.
Fortfarande är det luftförsvar som ligger i topp på Ukrainas lista, enligt Jonson.
– Fokus i det senaste svenska stödpaketet var på det mest omedelbart förestående, luftförsvar och vinterutrustning. Det känner man nu när man är här att det var rätt prioritering, säger Pål Jonson.
Tittar på Archer
Det var i mitten av november som regeringen presenterade sitt nionde stödpaket till Ukraina. Bland annat innehöll det kvalificerade vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition.
Ett nytt svenskt stödpaket till Ukraina kan komma efter årsskiftet, säger Pål Jonson.
– Vi får nog tyvärr förbereda oss för att konflikten kommer att fortsätta, det kommer att krävas långsiktigt och hållbart stöd.
Mer exakt vad ett nytt stödpaket kommer att innehålla går han inte in på.
Något som saknades i det förra paketet var artillerisystemet Archer. Det stod högt upp på Ukrainas önskelista och före valet krävde M-ledaren Ulf Kristersson att det skulle skickas.
Nyligen KU-anmälde den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) Kristersson för uttalandet att Archer inte längre står överst på Ukrainas lista.
Enligt Pål Jonson är diskussionen om Archer fortfarande levande.
– Vi vet att Ukraina uttryckt önskan om både kvalificerade artillerisystem och artilleriammunition. Det kommer vi att återkomma till. Det är en av de saker vi tittar på naturligtvis.
Trappar upp utbildning
Försvarsministern ser ingen risk att det uppstår hål i svenska vapenförråd. Han framhåller att Sverige genom att stötta Ukraina också investerar i den egna säkerheten.
– Vi har fått ett omfattande underlag av Försvarsmakten där de har avvägt ett antal plattformar och system som vi skulle kunna ge. Sen för vi också samtal med andra partners, säger Jonson.
Ett nytt besked från svensk sida är att den utbildningsinsats som pågår i Storbritannien, där svenska instruktörer utbildar ukrainska rekryter, förlängs. Sverige kommer även att delta i utbildningen av ukrainska soldater inom ramen för en EU-insats i Tyskland och Polen.